Руския ще проучва Луната с Беларус и ще осигурява независим достъп до космоса

Русия ще започне проучване на Луната тази година и ще задълбочи сътрудничеството с Беларус в областта на космическата инфраструктура и технологии, каза днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

На среща с беларуския президент Александър Лукашенко в космодрума „Восточний“ в руския Далечен изток Путин припомни съветските успехи в космоса и заяви, че никакви санкции не могат да спрат напредъка на Русия.

Путин каза, че Русия ще разработи транспортен космически кораб от ново поколение и технологии за ядрена енергия в космоса.

По думите му Русия ще започне проучване на Луната през третата четвърт на тази година.

Той заяви, че Русия ще работи с Беларус по инфраструктура, която да осигури на страните независим достъп до космоса.

Путин каза, че е поискал руската космическа агенция „Роскосмос“ да обучи беларуски гражданин за полет с руски космически кораб.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    Ивич
    2 -2
    23:44, 12 апр 2022
    Явно този кораб ще е със сходно на трактор управление. Ще има и деца , за забавление на космонавтите .
  • 2
    Ще
    Ще ще ще
    0 -1
    21:36, 15 апр 2022
    стане някой ден, но първо да почнат пак спрените заводи за автомобили, заводът за танкове и за ракети, които от седмици нямат заради санкциите важни детайли. Да вземат да сглобят някой тостер или пералня. Знаете ли на какво казват "болгарка", както ние използваме думи като "кубинка" за войнишки боти и "баварец" за автомобил БМВ. Така наричат ъглошлайфа, че преди са внасяли само от България
Последни новини