Урсула фон дер Лайен е на посещение у нас

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е на посещение в София днес. В рамките на визитата си тя ще разговаря с премиера Кирил Петков, пред когото се очаква да потвърди подкрепата на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост. 

Планът беше предаден на 15 октомври 2021 г., но в рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В тази връзка се наложи правителството да го актуализира. Актуализацията включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г.

Освен с премиера Кирил Петков и министри от кабинета, председателят на ЕК се очаква да проведе срещи и с представителите на политическите партии в управляващата коалиция. Програмата на Урсула фон дер Лайен включва и посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Това не е първото посещение на Урсула фон дер Лайен у нас

Tя посещава България за първи път на 29 август 2019 г., а визитата й е част от консултациите, които провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето през септември 2019 г. на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред Европейския парламент. Тя има работна среща с тогавашния министър-председател Бойко Борисов, на която двамата обсъждат теми от европейския дневен ред. 

Второто й посещение е на 3 март 2020 г., когато министър-председателят Бойко Борисов я посреща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на ГКПП "Капитан Петко войвода" след посещението им в Гърция. Тримата облитат с хеликоптер част от южната граница на България, която е външна за Европейския съюз. Обиколката им е във връзка с мигрантския натиск.

Още двама председатели на Европейската комисия са били на посещение в България. Това са Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия от 2004 г. до 2014 г., който е имал визити у нас пет пъти, и Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия от 2014 г. до 2019 г., посетил България три пъти.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ла
    Лалова
    2 0
    09:24, 7 апр 2022
    Тя идва за да си отиде цар Киро. Василев от кога се точи да му седне на стола.
  • 2
    Фо
    фон дер лай-но
    1 0
    18:56, 7 апр 2022
    си е чисто л-а-й-н-о

Още новини

Последни новини