Ранена кошута спасиха лесничеи от Ловно стопанство „Женда“

Ранена кошута беше спасена от служители на Държавно ловно стопанство „Женда“. В понеделник те получили сигнал от спешния телефон 112, че в района на „Горубсо“ в Кърджали е забелязана кошута в безпомощно състояние. „Колегите веднага се отзоваха. Кошутата е със счупен крак и е прибрана на територията на Ловно стопански район „Болярци“, където се полагат необходимите грижи за нейното възстановяване“, сподели пред журналисти инж. Радослав Боев, директор на ДЛС „Женда“.

„ Болярци“ е един от ловните райони на територията на ДЛС „Женда“. „Тук се извършва една от основните дейности на стопанството –грижата за дивеча, неговото отглеждане и стопанисване. Основните видове дивеч са муфлон и елен лопатар.“, обясни инж. Боев.

През април муфлоните раждат своето поколение, а през май се очаква и размножаването при елените. Затова те трудно могат да бъдат уловени от обективите на камери и фотоапарати.

Според директора на ДЛС „Женда“ територията на стопанството е благоприятна за развъждането на този вид дивеч.Инж. Радослав Боев каза, че в бъдеще се предвижда внос на животни от чужбина, за да може да се подобрят трофейните е екстериорни качества на популацията на  муфлоните.

На територията на ДЛС „Женда“ се отглеждат 70 муфлона и 40 елен лопатара. В друга база на ловното стопанство се отглежда дива свиня. Към момента те наброяват около 70.

Към ДЛС „Женда“ има траен интерес от страна както на ловци от България, така и от чужбина. „По време на ограниченията заради пандемията от Ковид нямахме много посетители, но преди това тук идваха групи от Германия, Испания, Гърция, Кипър, разбира се и от България.“, посочи инж. Боев.

По думите му не лисват и набези от бракониери, с които обаче лесничеите успяват да се справят.

В ДЛС „Женда“ развиват и друг вид туризъм. В района се намира язовир „Болярци“, който предлага риболовен туризъм през летните месеци.

Ловът на трофейни животни е скъпо удоволствие. Отстрелването на един муфлон, в зависимост от трофея, може да достигне до 3000 евро. „Работим по ценоразпис, одобрен от Министерство на земеделието. Всички ловци заплащат такси.“, посочи директорът на Държавно ловно стопанство „Женда“ инж. Радослав Боев.

Галина Кючукова, Арда нюз

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини