Ловът скара ГЕРБ със собственото му правителство

Ловците да кръстоват до февруари искат от ГЕРБ

Въпреки категоричната позиция на Министерството на околната среда и води и експертите от неправителствения сектор срещу предложението да бъде удължен ловния сезон за прелетен и местен дивеч, текстът ще бъде внесен за гласуване на първо четене в пленарна зала. Предложението за изменение на закона бе внесено в Комисията по земеделие и гори от депутатите Емил Димитров, Атанас Камбитов и Димитър Аврамов от ГЕРБ. Същите предложения бяха отхвърлени три пъти от НС през 2008г., след като депутатите се запознаха с опасността от нарушаване на европейското законодателство. Заформящият се скандал между управляващите може да доведе до санкции за България от Европейския Съюз ако промените в закона за лова бъдат гласувани, предупреждават от неправителствената организация "Зелени Балкани". Експертите пък припомнят, че в останалите европейски държави, с изключение на Гърция и Румъния ловния сезон е значително по-къс. В Гърция може да се ловува до 10 февруари, но там е забранен отстрелът на дивеч в НАТУРА 2000 зони, а поради удължаване на ловния сезон, Малта бе санкционирана от ЕК.

Интересното е че предложените изменения на Закона за лова не са предвидени никакви мерки срещу бракониерството. В предложения за гласуване закон не са предвидени мерки и срещу масовото използване на забранени за лов методи, като използването на звукови устройства, използването на неразрешени за лов оръжия, а също ловуването по тъмно и в мъгла.

Ловния сезон за едър дивеч се открива този уикенд и продължава до 31-ви декември. Предложението сезонът да продължава до края на февруари.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини