Президентът на Албания Илир Мета е на двудневно посещение в България

Започна церемонията по посрещането на президента на Албания Илир Мета, който пристигна за двудневно посещение в България. Пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ той бе посрещнат от държавния глава Румен Радев.

Под съпровода на представителния Гвардейски духов оркестър двамата положиха венец пред паметника на Незнайния воин. 

По-късно те ще разговарят на „четири очи“ в сградата на президентската институция, след което ще се състоят и пленарни разговори между българската и албанска делегации. Очаква се да бъдат обсъдени теми от дневния ред на двустранните отношения, регионалното партньорство в Югоизточна Европа, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

От 10:30 ч. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Румен Радев и Илир Мета се очаква да дадат съвместна пресконференция за медиите. 

Двама албански президенти са посетили България след 2000 година.

От 10 до 11 септември 2004 г. в София на официално посещение по покана на президента на България Георги Първанов е президентът на Албания Алфред Моисиу. Сред темите на разговорите между двамата държавни ръководители са двустранните отношения, българската подкрепа на усилията на Албания по пътя й към ЕС и НАТО, актуални въпроси на международната политика, обстановката в Югоизточна Европа. По време на посещението си президентът Алфред Моисиу има срещи с министър-председателя на България Симеон Сакскобургготски, с председателя на Народното събрание Огнян Герджиков и с министъра на външните работи Соломон Паси. 

На 6 и 7 октомври 2015 г. в София на официално посещение по покана на президента Росен Плевнелиев е албанският държавен глава Буяр Нишани. Сред акцентите в разговорите на двамата президенти са възможностите за задълбочаването на търговско-икономическите връзки между България и Албания, както и за важността да бъдат окуражени повече български компании в енергетиката, възобновяемите енергийни източници, енергийната свързаност, транспортната инфраструктура - строителството на магистрали и жп линии, да работят в Албания. По време на посещението си президентът на Албания има срещи с министър-председателя на България Бойко Борисов и с председателят на Народното събрание Цецка Цачева. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини