Празнична седмица на грамотността в СУ "Йордан Йовков"

От 28 до 30 март първолаците на кърджалийското училище „Йордан Йовков“ проведоха своите тържества под надслов „Ние вече сме грамотни“. Пред ръководството на училището и експертите от РУО Кърджали, първокласниците доказаха,  че вече са грамотни и могат да четат и пишат „нашето А, Б“. За седмицата на грамотността и книгите малчуганите бяха подготвили драматизации, песни, танци и стихове, с които преминаха през времето и пространството – от магията на фолклора до непознати фантастични светове.

     Възпитаниците на Стайка Ангелова и Жана Янкова от I а клас откриха седмицата с емоционално тържество, на което учениците се забавляваха и демонстрираха своите знания, усвоени в училище. Облечени с пъстри национални носии и със завидни умения, азбукарчетата драматизираха народната приказка „Баба и внуче“. Докато бабата меси пита, учениците казваха стихчета, след което запяха песента от нейното детство "Детенце хубаво, пиленце любаво". Последва  кратка сценка за "Мързелан Тодоран" и танц на фона на песента "Чуй ме Дилмано". Под съпровода на гайда от Николай Стоянов, момите запяха песента "Покачила се Тудора", след което на мегдана се изви танцът „Кавал свири на поляна".

     Учениците от I г клас, с кл. р-л Боряна Карабоюкова  и възпитател Атанаска Ангелова пренесоха своите гости  в гори Тилилейски. Те представиха сценка за момиче, което не обича да чете, но насреща му се изпречва  Букварът. Артистичните Букви казаха стихчета. След изпълненията им Букварът покани Читанката и всички танцуваха прекрасен танц с воали.

А учениците на госпожа Елена Календжиева и госпожа  Еленка Андреева - I в клас,  облечени с униформите на училището, костюми в черно и бяло, с папионки в цветовете на трибагреника  и пъстри пролетни рокли, проведоха своя празник на грамотността на 30 март. Те демонстрираха със задоволство реализираната си мечта, че вече могат да пишат и четат и показаха умения на отлични артисти, танцьори, и певци. Артистично рецитираха стихове за буквите, задаваха гатанки, римуваха и с гордост заявиха – „Вече сме грамотни”. Малките ученици се сбогуваха със своето Букварче и посрещнаха по-голямата сестра  Читанката.

    Седмицата на грамотността в СУ „Йордан Йовков“ завърши с тържеството на учениците от I б клас, възпитаници на Биляна Башаранова и ДимитринаТоскова.  Гост на тяхното тържество бе царицата  на буквите Азбуката. Тя заповядва на своите поданици, облечени в пъстри костюми с народни мотиви,  да се строят по азбучен ред, след което представиха  стихотворения и песнички за буквите и за Светите братя  Кирил и Методий. Като истински професионалисти, първокласниците представиха драматизация на приказката "Най-скъпоценният плод". Впечатляващо бе и изпълнението на учениците, включени във вокалната група по пеене, с ръководител Гинка Матева, които изпълниха песента „Седнали са ми терзии“. Накрая на тържеството Азбуката поздрави своите поданици за придобитите знания и умения. Тържеството завършва с танца "Хорце".

Гости на тържествата бяха началник отдел "Организационно-методическa дейност и контрол" Ангелина Костова,  старши експерт Снежана Калитвенцова,старши експерт по приобщаващо образование Петя Чобанова,  директорът на училището госпожа Недялка Кюпрюджиева, заместник-директорите Людмила Чаушева и Стоян Георгиев и учители.

За своите знания и старание всички ученици получиха грамоти и подаръци  от госпожаКюпрюджиева.  

Клуб „Журналист“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини