Напрежение в коалицията: Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна

ДБ започна консултации за оказване на военна помощ в Украйна, БСП са против

Разнобой в управляващата коалиция. „Демократична България” започна политически консултации за оказване на военна помощ в Украйна, нещо, срещу което БСП е твърдо против.

„Вчера беше изпратен проектът на решение на НС, върху който днес се надявам да започнем разговори в рамките на коалицията. Това е ключова тема и трябва да видим как ще продължим напред по нея”, каза депутатът от ДБ доц. Атанас Славов. По думите му въоръжението на Украйна всъщност е действие в подкрепа на мира.

„Да отблъснеш агресора, в лицето на Русия, е подкрепа на мира, а не просто включване в някаква война”, смята народният представител.

Славов подчерта, че не е изненадващо мнението на БСП, защото тяхната позиция е такава от началото на войната в Украйна. Когато обаче става въпрос за сигурност и отбрана, решенията трябва да се взимат в максимално широк формат, категоричен беше депутатът от „Демократична България”.

„Всички политически сили, които имат отговорна позиция в българския парламент, трябва да седнат на масата и да вземат решение, което защитава и международния авторитет на страната ни, и членството ни в ЕС и НАТО”, категоричен е доц. Славов.

По думите му е вероятно да назрее напрежение в коалицията, ако БСП не подкрепи оказването на военна помощ за Украйна.

Депутатът от левицата Борислав Гуцанов заяви, че партията му е категорична по темата и не вижда какво ново БСП може да каже на консултациите.

„Русия и Украйна са в конфликт, в който не участва НАТО. Да не говорим, че този конфликт е много по-глобален”, каза народният представител и допълни, че не вижда защо България трябва да влиза във войната толкова рязко.

„Ако такъв проект на решение влезе за обсъждане в НС, ние ще гласуваме категорично против”, заяви Гуцанов.

Източник: nova

Facebook коментари

Последни новини