Над 300 души са загинали в бомбардирания театър в Мариупол. Първо видео

Над 300 души са загинали в сградата на Драматичния театър в Мариупол, която беше бомбардирана от руски самолет на 16 март. Това съобщиха от градския съвет на Мариупол.

"За съжаление, започваме този ден с лоши новини. Очевидци съобщават, че около 300 души са били убити в Мариуполския драматичен театър в резултат на бомбардировка от руски самолет. До последно не искаме да вярваме в този ужас. Но думите на тези, които са били в сградата по времето на този терористичен акт казва друго“, се казва в съобщението.

От градския съвет припомниха, че нашествениците не са били спрени от огромния надпис "ДЕЦА" пред сградата на театъра.

"Ние ще можем да възстановим сградите, но никога няма да върнем приятелитя, съседите, роднините и близките хора. Светла памет на всички невинни жертви на безумната война, водена срещу Украйна от страната-агресор, страната терорист Русия", гласи съобщението.

CNN пусна първо видео от театъра в Мариупол след бомбардировката на 16 март. 

Във второ видео, което показва масивни вътрешни структурни повреди на сградата, мъжки уверява, че той и другите с него на приземния етаж на сградата не са пострадали при нападението. Но той изразява опасения, че много други, които са използвали сградата като подслон, остават заровени под развалините.

CNN не са потвърдили независимо броя на заиналите, оповестен в петък от градския съвет на Мариупол.

Сградата се е използвала като едно от основните убежища в обсадения град, но беше разрушена от руски въздушен удар на 16 март. Оценките за броя на хората, приютили се в театъра, варираха между 800 и 1300. Въздушни снимки преди атаката показват руската дума за деца, изрисувана с големи букви на земята пред предната и задната част на сградата на театъра, допълват от CNN.

Мариупол е под руска обсада от началото на март. Хуманитарната ситуация в града се влошава, а около 100 000 души остават блокирани, каза кметът на града Вадим Бойченко в интервю за BBC в петък.

"Ситуацията е много сложна. Това е хуманитарна криза. Част от града е окупиран от руските сили, но нашите войници все още контролират града, но има сражения непрекъснато", казва той. По думите му 300 тона провизии чакат, но "руските сили просто не ги пускат". Русия отрича това и обвинява Украйна за проблемите на цивилните. 

Журналистът от ABC Джеймс Лонгман, който предаваше от Русия първите протести срещу войната, сега написа: 

"Да накараш да гладуват хората и след това да им предлагаш храна. Изключваш отоплението им и им предлагаш топлина. Правиш ги бездомни и след това им предлагаш подслон. Разрушителите на един град сега се представят като спасители. Ужасната тактика на Русия в Мариупол" - третото видео показва опашка за помощи в Матиупол.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини