Офшорен терминал излезе от строя след буря в Каспийско море и това може да се отрази глобално на петрола

Заради 11 бала вятър в Новоросийск две от трите устройства, които се използват за товаренето на петрол на танкери, са повредени, съобщават руски медии. Експерти обясняват, че има заплаха от глобален мащаб.

Каспийският тръбопроводен консорциум (КТК) обяви временното извеждане от експлоатация на съоръжението ВПУ-3 на офшорния терминал поради щети от буря. Лошото време е довело до екстремни натоварвания при изпълнение на товарните операции. При извънреден оглед са установени повреди - изместване на носещата рамка на един от плаващите маркучи на терминала. Експертите казват, че едното устройство е напълно неизправно и трябва да бъде сменено, второто ще се нуждае от ремонт.

Официално от КТК съобщават, че се планира извършването на допълнителни проверки на оборудването, въз основа на резултатите от които консорциумът ще вземе решение за необходимостта от планови превантивни ремонти.

Междувременно обаче възниква остър въпрос за изпомпването на петрол през Каскпийския тръбопровод и влиянието на аварията върху пазарите на въглеводороди, при това в глобален мащаб. Капацитетът на тръбопровода е 67 милиона тона петрол годишно.

В случай, че две закрепващи устройства са неизправни и ремонтът им ще отнеме много време, може би месец-два, това може да доведе до сериозно смущение в доставката на петрол до потребителите. Най-големите от тях са Италия, САЩ, Китай, Турция, Франция и Испания.

По предварителни оценки на експертите щетите са наистина сериозни.

"Излизането от строя на две от трите съоръжения за акостиране ще доведе до факта, че капацитетът на обема на доставката на петрол до танкери ще намалее с около три пъти, а може би пет пъти", прогнозира Кирил Родионов, експерт по разработване на горива и енергийни комплексни технологии.

Ситуацията се утежнява и от факта, че управляващото дружество, което следи състоянието на инфраструктурата, е поискало от чуждестранни доставчици консумативно оборудване преди месец, но не е получило. Резервните части, с които компанията разполага сега, както казват източници на "Россия 24", се проверяват за срок на годност и възможност за тяхното използване. Самото инсталиране на ново оборудване не е лесна задача.

По предварителни данни ситуацията е сериозна и заплашва да наруши световния енергиен баланс. Ако отстраняването на щетите отнеме повече от един месец, обемът на изпомпването ще спадне около пет пъти и е възможно в близко бъдеще тези обеми да бъдат заменени с алтернативни маршрути като Баку-Джейхан.

КТК е най-големият международен проект за транспортиране на петрол с участието на Русия, Казахстан, както и на водещите световни минни компании, създаден за изграждане и експлоатация на магистрален тръбопровод с дължина над 1,5 хиляди км.

Системата КТК получава петрол основно от обширни находища в Западен Казахстан, както и от руски производители.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ян
    Янков
    0 0
    09:19, 23 мар 2022
    Няма страшно , с изключение на Турция, всички големи потребители на тази тръба, са наложили санкции на Русия.
    Така и така няма да купуват руски петрол, значи има време за ремонт.
    Или се бъркам ?
  • 2
    Df
    df
    0 0
    15:29, 23 мар 2022
    Време беше да им го върнат за санкциите.

Още новини

Последни новини