Чавушоглу се срещна с Лавров в Москва, ще посети и Киев

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е положила и полага усилия за постигане на примирие в Украйна, съобщи турският телевизионен канал НТВ. 

Направихме това, което зависи от нас, по въпроса за намаляване на напрежението и откриване на поле за дипломацията, каза Чавушоглу след среща с Лавров в Москва.

Той подчерта, че трябва да се сложи край на кръвопролитието в Украйна.

Чавушоглу заяви, че Турция с удоволствие ще стане домакин на преговори между руския президент Владимир Путин и украйнския президент Володимир Зеленски.

"Надявам се, че двамата лидери ще се срещнат, за да постигнат споразумение", каза турският външен министър.

Той изтъкна, че заради продължаването на сраженията, се затруднява евакуацията на цивилните.

Чавушоглу посочи, че Турция е евакуирала над 15 хиляди свои граждани, които са били върнати в страната.

Той отбеляза, че една част от евакуациите е била направена през Русия.

Заехме ясна позиция, споделихме честно безпокойствата си, е заявил още Чавушоглу, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Приоритетът ни е извеждане на цивилните граждани от Мариупол, е посочил още турският външен министър. 

Чавушоглу заяви, че Анкара подкрепя руско-украинските преговори в Беларус и желае те да донесат резултати, съобщи ТАСС.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви след разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу, че Русия и Турция трябва често да се срещат и редовно да обменят мнения по международните проблеми, предаде ТАСС.

"Днешните разговори потвърдиха, че ние трябва да се срещаме често и редовно да си сверяваме часовника по ключови въпроси в нашия двустранен дневен ред, но преди всичко по отношение на международната ситуация, която претърпява дълбоки промени", заяви Лавров след срещата.

Той каза, че Москва е готова да продължи контактите в тристранен формат между външните министри на Русия, Украйна и Турция.

Руският външен министър добави, че не е обсъждал с турския си колега възможност за среща между руския държавен глава Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски.

Лавров добави, че Путин многократно е заявявал, че няма пречки за среща със Зеленски, предаде Ройтерс.

"Ние днес не сме обсъждали конкретно това, защото президентът (Владимир) Путин и други наши представители нееднократно са засягали тази тема в своите коментари (...) Няма никакви пречки за организирането на среща с разбирането, че тя няма да бъде самоцелна среща, а ще бъде контакт между президентите, който да затвърди постигнатите договорености, които в момента се разработват в контактите между двете делегации", каза той.

"Западът продължава да подкрепя фалшивите новини и пропагандата на Украйна, като същевременно пренебрегва страданията на рускоговорящите цивилни в Донбас", заяви още той.

Събираме доказателства за военни престъпления в Украйна, посочи още той.

Лавров също така изрази надежда, че турският му колега ще повдигне въпроса за "блокирането на мирни граждани от украинските бойци" на среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба, посочва ТАСС.

Той каза, че Чавушоглу ще постави въпроса за хуманитарните коридори на предстоящата си среща с Кулеба.

"Господин министърът (Чавушоглу) ще разговаря с украинския си колега, както разбирам, утре и по наша молба и по свое убеждение ще повдигне още веднъж този въпрос (за хуманитарните коридори)", заяви Лавров.

Той каза, че в контактите си със Запада Руската федерация обръща внимание на "недопустими инциденти с обстрел на мирни жители" от украинска страна.

"Москва цени това, че Анкара се придържа към конструктивен подход във връзка с конфликта в Украйна и не се е присъединила към антируските санкции на Запада, подчерта още Лавров.

Чавушоглу ще посети и Украйна в рамките на усилията на Турция за установяване на мира и прекратяване на огъня.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини