Предлагат уведомителен режим за изграждане на обекти за производство на електроенергия от ВЕИ за собствена употреба до 5 мегавата

Въвеждане на уведомителен режим за случаите, в които се предвижда изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) за собствено потребление с мощност до 5 мегавата включително.

Това предлагат група депутати от управляващото мнозинство чрез внесени от тях промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Досега възможността за изграждане на обекти за производство на електроенергия от ВЕИ за собствена употреба бе до 1 мегават. Според вносителите по този начин се постига ускоряване на изграждането на такива обекти, които биха облекчили стопанските потребители в процеса по диверсификация на енергийното потребление.

Чрез измененията в закона се предлага изграждане на мощности до 5 мегавата включително върху покривни и фасадни конструкции на сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии, включително и без допълнително застрояване, енергията от които ще се ползва само за покриване на собствено потребление.

Депутатите предлагат уведомлението да е придружено с декларация, с която производителят заявява, че ще предвиди ограничение за връщане на електроенергията към разпределителната мрежа. В случаите на изграждане на енергиен обект за производство на електрическа енергия от ВЕИ за покриване на собствено потребление, становище за присъединяване нe се издава.

Според вносителите чрез промените се гарантира, че производителите на електрическа енергия от ВЕИ за собствено потребление поемат отговорността произведената енергия да не бъде връщана към електроразпределителната мрежа, с което се спестява необходимостта от осъществяване на процедура по проучване на условията по присъединяване.

В преходните и заключителните разпоредби се правят промени и в Закона за устройство на територията, които предвиждат възможност за оптимизиране на сроковете на устройствено планиране и инвестиционно проектиране в строителството с фокус върху проектирането и изграждането на ВЕИ за собствено потребление.

Промените целят създаване на процедура по електронно съгласуване на проектите на подробните устройствени планове и инвестиционните проекти с компетентните администрации, се аргументират депутатите в мотивите.

"Законопроектът предвижда изменение на процедурите по инвестиционно планиране, които целят оптимизиране на процеса и ограничаване на темпоралното действие на съгласуването на инвестиционни проекти за фотоволтаични централи, включително такива за собствено потребление", пише още в мотивите.

Представянето, обсъждането и гласуването на първо четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, се предвижда да стане по време на утрешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини