Подготвят единна информационна система по устройство на територията, инвестиционното проектиране и разрешаването на строителството

Подготвя се проект на Национална стратегия за реформиране на строителния сектор, като се очаква документът да е готов до края на тази година. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на конференцията "Строителството като индустрия на бъдещето - иновации и дигитализация".

В стратегията ще бъдат обхванати няколко приоритетни области - електронно управление на инвестиционния процес, на образованието и на уменията в тази област, на устойчиво строителство, на иновации и научно-изследователската дейност, както и подсигуряване на информираност и активно участие на строителния сектор в правителствените планове за реформиране на строителството, каза министърът.

Той изтъкна, че в подкрепа на изпълнението на тази стратегия ведомството вече е стартирало изпълнението на проект, свързан с електронното управление за изграждане на единен публичен регистър по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството. Целта да работи единен регистър, който да обедини всички регистри, които сега се поддържат от различни администрации.

Успоредно с това, от министерството се подготвя и втори проект за изграждане на единна информационна система по устройство на територията, инвестиционното проектиране и разрешаването на строителството, като целта е чрез информационната система да стане възможно режимите в инвестиционния процес да бъдат администрирани изцяло по електронен път. Министърът каза, че проектът е включен за финансиране в Националния план за възстановяване и устойчивост, който се очаква да стане активен и да постъпи финансиране по него през лятото на тази година.

Идеята е след създаването на единната информационна система за устройството на територията тя да бъде интегрирана с единния регистър, който ще съдържа крайните административни актове за извършените по Закона за устройството на територията (ЗУТ) административни услуги. Регистърът и единната информационна системата ще бъдат интегрирани с портал за устройството на територията. Целта е порталът да бъде интегриран и да надгради кадастралната система.

Министерството подготвя и промени в ЗУТ и "сериозен ремонт на инвестиционния процес" в посока неговото облекчаване чрез електронизацията му, каза министърът. С такова опростяване на административните процедури и премахване на някои от съществуващите може да се премине и към дигитализация на строителния процес, каза министърът.

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, който също се включи във форума напомни, че ведомството разполага с целия финансов ресурс на държавата да стимулира инвестициите и иновациите в икономиката. Той добави, че всички компании, които искат имат смислени проекти, ще бъдат финансирани по някой от много механизми, като визира европейските програми в областта на дигитализация и зелен преход. Министърът посочи, че строителният сектор трябва да си сътрудничи с науката и да е готов да плаща за научни разработки, за да бъде конкурентоспособен.

Мария Габриел, еврокомисар по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" отбеляза, че се намираме в период на възстановяване от последиците на пандемията, но посочи, че основно предизвикателство е войната в Украйна, която ще има негативни последици върху европейската индустрия и сигурността на веригите за доставки. Габриел изрази от името на ЕК солидарността и подкрепата на Комисията за Украйна.

Тя изтъкна, че строителната индустрия осигурява 9 на сто от БВП на ЕС, 25 млн. души са заети в сектора, 99 на сто от фирмите в сектора са малки и средни и те осигуряват 83 на сто от общата добавена стойност. Същевременно Габриел отчете, че секторът в определен процент допринася за замърсяването на околната среда.

Еврокомисарят представи възможностите за финансиране на проекти в строителството в областта на иновациите, цифровизация и нови умения за професиите на бъдещето, като сред тях тя акцентира върху новата програма "Хоризонт Европа", която е най-голямата за публична подкрепа в света по отношение на иновациите.

Инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България акцентира върху предизвикателствата, пред които е изправен браншът през последните години, като открои пандемията и войната в Украйна. Той изтъкна също и предизвикателствата пред европейските държави, свързани с цифровизацията и с екологията.

Терзиев посочи, че строителството все още изостава при внедряването на високотехнологични решения и иновации. Той каза, че дигитализацията в строителство ще повиши конкурентоспособността на компаниите и ще съдейства за постигане на заложените в европейския Зелен пакт стратегически цели.

Терзиев напомни, че по инициатива на камарата, обединявайки усилията на браншови организации, водещи университети и институции, частния сектор, през 2021 г. беше учредено Сдружение "Европейски цифров информационен хъб в сектор "Строителство".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини