Microsoft с нова операционна система

Проектът Barrelfish е насочен към многоядрени изчисления

Microsoft разработи експериментална операционна система за работа с многоядрени процесори. В проекта Barrelfish компанията си сътрудничи с швейцарския федерален политихнически институт ETH Zurich, съобщи newsfactor.com. 

Barrelfish се различава принципно от сега съществуващите операционни системи за многоядрена среда. Обикновено те се опитват да разделят наличните ресурси между програмите. 

Този подход обаче не винаги е ефективен, особено ако един от изпълняваните процеси има нужда от по-голяма изчислителна мощ. 

Системата на Microsoft разглежда РС-то като мрежа от ядра. Barrelfish поддържа база данни за достъпните процесорни ядра, памет и друга информация от ниско ниво. Ядрата си обменят съобщения по специална шина за данни. 

Когато съобщението попадне на местоназначението, един от процесите се активира и изпълнява инструкциите на съответното ядро. По този начин системата разпределя по-ефективно хардуерните ресурси между приложенията. 

За разлика от Windows, новата ОС ще работи не само на x86 системи, но и на платформа ARM. Засега Barrelfish е достъпна само за тестери.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини