Шаламанов: положителният изход от войната минава през приемането на Украйна в ЕС

Положителният изход от войната на Русия в Украйна минава през ясна позиция на Европейския съюз, че Украйна ще бъде част от ЕС и ще има план за възстановяване и устойчивост. За да може хората да постигнат това, за което днес дават живота си и Русия никога повече да не може да разрушава украински градове.

Това заяви Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, по БНТ. По думите му Путин се е провалил в постигане на стратегическите цели в рамките на два-три дни да смени правителството в Киев с марионетно, което да започне процес на "денацификация". Това означава изтребване на всички хора, които предпочитат свободата пред подчинението на Русия, които предпочитат ЕС пред това Украйна да се превърне в Беларус, обясни той. 

Шаламанов постави акцент върху изявлението на премиера Кирил Петков, че България ще има реален кризисен щаб - временен междуведомствен ситуационен център по кризата. За страната ни е нужно всеобхватно планиране, защото когато ЕС излъчва готовността Украйна да бъде възстановена, ние също трябва да се включим в това възстановяване, коментира Шаламанов. 

България ще може да закупи нова военна техника, а наличната у нас съветска ще бъде изведена от употреба. "Парламентът ще отговори с механизъм за финансиране - с фонд за превъоръжаване и устойчива отбрана, по който вече работим в "Демократична България" и който ще внесем за обсъждане в коалиционен формат още в края на следващата седмица", допълни експертът.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    !
    !
    5 -1
    13:19, 7 мар 2022
    Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, които трябва да си остане бивш защото не знае къде се намира и говори глупости!
    • 12
      123
      5 -1
      03:18, 8 мар 2022
      Американски Г ъ зо л и зе ц.
    • Ки
      Кирчо простака
      1 0
      07:35, 8 мар 2022
      🇧🇬От речта, на министър председателят на България на връх Шипка:
      "На днешния ден 3-ти март 1878г. на Шипка сигурно също е било студено, както днес и тук са загивали хора, българи, руснаци, украинци!"
      И това при положение, че битката на Шипка е през август 1877г, Кирчо! Боевете на Шипка са се водели през август месец и е било много горещо! Турците са завардили потока с вода и само сутрин росата е утолявала жаждата им. Много войници са умирали от жега и жажда в битката. Ама от къде да ги знаеш тези неща! В Харварт не преподават българска история!
      На 3 март 1878 е подписан Санстефанския мирен договор.🇧🇬
      Продължаваме промяната....
Последни новини