5 храни за здрав черен дроб

Знаем, че черният дроб е от изключително значение за доброто и правилно функциониране на организма. Той е отговорен за метаболизма, детоксикацията, дори и за доброто храносмилане.

Но за да изпълнява добре своите функции, черният дроб трябва да бъде и във възможно най-добра форма. За съжаление той е лесно податлив на множество заболявания, най-честите от които са неалкохолната мастна чернодробна болест (НАМЧБ), която може да се дължи на диабет тип 2, дислипидемия, метаболитен синдром или затлъстяване.

Хубавото е, че самите ние може да направим нещо по въпроса. Добрите хранителни навици са сред най-важните неща, които ще ни помогнат за предотвратяване или забавяне появата на това заболяване, както и на други чернодробни проблеми.

Кои са храните, които може да приемаме ежедневно и които са в полза за здравето на черния дроб в краткосрочен и дългосрочен план, разкриват от Eat This, Not That.

Зехтин

Снимка 565606

Зехтинът е основен и незаменим продукт в кухнята - и за готвене, и за овкусяване. Многобройни са неговите ползи, и това всички го знаем, включително и за правилното функциониране на черния дроб. И все пак - само една супена лъжица зехтин съдържа 14 грама обща мазнина, така че дори тази здравословна храна трябва да се използва пестеливо.

Ядки

Снимка 565605

Независимо дали става дума за бадеми, кашу, лешници или орехи, ядките са могат да предложат съществена защита срещу различни чернодробни заболявания. Корейско проучване от 2014 г. от Journal of Gastroenterology and Hepatology установява, че ниският прием на ядки и семена е свързан със значително по-висок риск от развитие на НАМЧБ.

Риба

Снимка 565608

Мазната риба съдържа най-висока концентрация на така полезните омега-3 мастни киселини. Затова е хубаво да консумираме сьомга, аншоа, риба тон или херинга. Но без пържене и паниране. Ако пък рибата не е сред любимите храни, може да си набавим омега-3 от водораслите, колкото и нехарактерни да са за нашите географски ширини.

Ленено семе

Снимка 565607

Лененото семе е изключително лесно достъпно, при това във всякакви варианти - може да се намери на зърна, смляно или пък под формата на масло. Все пак, ако става дума за зърна, по-добрият вариант е те да са смлени, тъй като така се усвояват по-лесно полезните им хранителни вещества. Ленът може да бъде добавен и към тестото на хляба или други печива, а чудесна закуска е приемът му с кисело мляко.

Авокадо

Снимка 565609

То снабдява организма с много от полезните за него мазнини. Но не бива да се забравя и че само едно авокадо съдържа около 240 калории - затова е по-добре да го споделим с приятел, за да може да поддържаме и теглото си под контрол.

Някои изследвания в последните години добавят и кафето като добро средство за превенция на заболявания на черния дроб - консумацията на до три-четири кафета на ден намалява риска от развитието им, както и от фатален изход, пише CNN.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини