Диетолог посочи как да попълним дефицита на витамин D без лекарства

Диетоложката Елена Воскресенская посочи пред РИА Новости продукти, които помагат да се компенсира дефицитът на витамин D в организма.

Витамин D е важен микроелемент, който помага за усвояването на калций и фосфор от храната и предотвратява омекотяването на костите, остеопороза и рак, казва тя.

„Около 90% от витамин D се произвежда в тялото от ултравиолетовите лъчи. Но в страните, в които лятото е кратко трябва да се набавя с храната. Повечето от витамин D се намира в мазната риба. Дивата сьомга, херинга, скумрия, сардина, кета, розова сьомга, камбала, черен дроб на треска, стриди, червен и черен хайвер са отлични източници на витамин D. Можете да си го набавите и от горските гъби, които са расли на слънце, но гъбите от супермаркета почти не съдържат този витамин. Маслото, козето мляко, изварата и сиренето също са отлични източници", казва тя.

Воскресенская отбеляза също, че витамин D поддържа здравето на нервната и имунната система и регулира нивата на инсулин.

„Трябва да се каже, че огромен брой хора имат недостиг на този витамин и трябва да обърнат внимание на това“, добави Воскресенская.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини