ЕС ще наложи на Русия най-силните санкции, предприемани някога

Европейската комисия ще предложи днес на извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна, нови мащабни санкции срещу Москва. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Санкциите ще засягат стратегически области от руската икономика, ще включват спиране на достъпа на Русия до ключови пазари и технологии, както и запор на руско имущество, уточни Фон дер Лайен. Това ще бъдат най-силните санкции, налагани някога от ЕС, добави Борел.

Фон дер Лайен осъди "варварската атака" срещу Украйна, предприета от Русия с "цинични оправдания". Това е нападение срещу свободна и независима страна, невинни хора умират или се страхуват за живота си, добави тя. Европа стои зад Украйна, ще държим руския президент Владимир Путин отговорен, каза председателят на ЕК.

Борел определи новините за руското нападение срещу Украйна като "най-тъмните часове" от края на Втората световна война. Той заяви, че за Русия предстои "невиждана изолация".

ЕК, посланиците от НАТО и ръководството на Европейския парламент ще заседават днес извънредно. Довечера в Брюксел е насрочено извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, на което ще бъдат обсъдени предложенията на комисията за разширяване на санкциите срещу Москва.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Яв
    Явор
    7 -4
    10:52, 24 фев 2022
    Когато САЩ бомбардираха Сирия в синхрон с Ислямска държава!!!!! нямаше дране на ризи за ужасът от войната. Всички западни клиентели тук, които чета, се кефиха на американците и Ислямска държава!!!!!
    Безсмислено е да се спори с хора, които не могат да мислят. Путин нанася удари по украински военни части и бази, които са американизирани или направо американски в нарушение на всякакви международни правила (Украйна не е член на НАТО). С това гражданската война в Луганск и Донецк ще приключи.
    Да бяхте ридали когато от осем години украинците избиват деца и жени там. Военната операция на Путин ще трае няколко дни и ще приключи.
    • То
      Товариш
      3 -5
      12:40, 24 фев 2022
      Облъчила са те руските тролове.Излагаш се с глупостите,които пишеш.
  • 2
    Ан
    Антирус
    1 -3
    14:24, 24 фев 2022
    Явор Дачков е написал тази простотия.Не знаех че и той е руско прокси.Долу руския ботуш.Където е стъпнал трева не никне.Народи обединявайте се срещу руския ботуш!
Последни новини