Украйна съобщи за руска атака на границата с Беларус

Украинската гранична служба съобщи, че руските въоръжени сили са атакували границата с Беларус с подкрепата на беларуската армия, предаде ТАСС.

В областите Днепропетровск, Хмелницки и Виница горят военни части и складове, съобщават от украинското военно ведомство. Две села са били превзети от сепаратистите. В град Луцк е взривена телевизионна кула.

Медиите съобщават, че в Киев са прозвучали сирени за гражданска защита. Авиацията на въоръжените сили на Украйна отразява въздушна атака, съобщиха от въоръжените сили на Украйна. На изходите на Киев има КПП-та и преминаващите се проверяват., съобщи Униан.

Украинският външен министър заяви, че Украйна се нуждае от оръжия, финансова и хуманитарна помощ.

От сепаратистката ДНР се съобщава за боеве по цялата линия на съприкосновение, като се използват всички налични средства за унищожение. Това заяви представителят на Народната милиция на ДНР Басурин, цитиран от руски медии. 

Подразделения на ЛНР започват щурм срещу град Счастье, който се контролира от Киев, каза съветник на началника на МВР на републиката, призната единствено от Русия. Съобщава се, че се чуват взривове в граничната зона в Крим.

Работата на 12 летища в Южна Русия е спряна до 2 март, съобщи Федералната агенция за въздушен транспорт.

Украинският президент Зеленски е провел разговори с Байдън. САЩ подготвят международна помощ. Байдън потвърди, че в четвъртък Съединените щати, техните съюзници и партньори ще наложат строги санкции срещу Русия. 

Зеленски в обръщение към украинците каза, че целият сектор за сигурност и отбрана на Украйна е в действие и призова: "Без паника, ние сме силни, ние ще победим". Русия нанася удари по военната инфраструктура на Украйна, каза той. Украйна въвежда военно положение, обяви президентът. 

​След като Путин обяви военна операция в Донбас, рублата и руският фондов пазар паднаха до границите, определени от Московската борса, и търговията беше спряна.  Борсата СПБ също обяви забрана за подаване на поръчки и сключване на договори във всички режими на търговия за всички видове ценни книжа. 

От Министерство на отбраната на Руската федерация разпространиха съобщение, че цивилното население на Украйна не е в опасност. Руското военно министерство обяви, че руските въоръжени сили не нанасят ракетни въздушни или артилерийски удари по градовете на Украйна. Според съобщението военната инфраструктура, съоръженията за противовъздушна отбрана, военните летища, авиацията на въоръжените сили на Украйна са обезвредени от високоточни оръжия. 

"Военната инфраструктура на въздушните бази на въоръжените сили на Украйна е изведена от строя", се казва в съобщението.

"Системите за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна са потиснати", твърдят от руското министерство на отбраната.

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    За
    Запознат
    22 -14
    09:28, 24 фев 2022
    Само да ви кажа, че една голяма част от украинците очакват с голямо нетърпение Русия да им помогне да се върнат в историческата им родина, защото им е писнало да ги управляват клоуни (да ви напомня на една друга държава – те са доста напоследък, но се сетете за една)!!!
    Украйна (покрайнината на Руската федерация/СССР/Царска Русия) е държава-пародия, управлявана от клоун/и и подкрепяна от западния свят с една-единствена цел – да се изправят срещу Русия, да я умаломощят икономически още повече, да я обявят за агресор и да предизвикат война в Европа, която да не се води на територията на САЩ и за сметка отново на Европа и страните около Русия.
    • Ощ
      Още по-запознат
      10 -14
      10:22, 24 фев 2022
      Всъщност Киевската Рус е истинската Рус, Московски... Виж коментара
    • О неразумни юроде , поради що се срамуваш да се наречеш българин
      .....
      Москва и казан и уфа и те са създадени от българи
      ....
      В русия според главния мюфтия на цяла русия живеят 30 милиона потомци на волжките българи - русия, башкирия , чувашия, татарстан
    • Гл
      Глупости...
      2 -5
      11:43, 24 фев 2022
      Глупости...
  • 2
    Гл
    Глупости
    10 -2
    11:45, 24 фев 2022
    Глупостите на "запознатия" тъп руски трол...
  • 3
    Из
    Изказване на Путин
    5 -6
    11:47, 24 фев 2022
    Не изпълнявайте престъпните заповеди! Призовавам ви незабавно да положите оръжията си и да се приберете вкъщи. Нека обясня: всички военнослужещи от украинската армия, които спазват това изискване, ще могат свободно да напуснат зоната на бойните действия и да се върнат при семействата си“, каза Путин по време на телевизионно обръщение сутринта на 24 февруари.
    • Пу
      Пу
      0 -2
      13:38, 24 фев 2022
      Какъвто и тъпак да е Путин - не може да е казал такава глупост!
  • 4
    Мн
    Много зле
    8 0
    11:55, 24 фев 2022
    Много лошо е това което се случва, война най страшното нещо което може да се случи на изстрадала и бедна държава която е България всички други приказки са излишни!
  • 5
    Уж
    ужас
    6 -6
    12:46, 24 фев 2022
    Путин е един мръсник с малка пишка. Толкова отдавна е подготвял това.Европа има голяма вина защото е импотентна и неспособна да се защити.Много е удобно да му купуваш газа и да му плащаш само че той после става богат и си взема каквото иска.За съжаление и Америка се оказа слаба.Ако Америка беше силна Путин нямаше да си разиграва коня.
    • Мо
      Москва
      1 0
      15:01, 24 фев 2022
      Червена тишина настана
Последни новини