Байдън: Това е началото на руска инвазия в Украйна

Американският президент Джо Байдън заяви, че признаването на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна е сериозно нарушение на международното право, което налага твърд отговор. Байдън каза, че с това си действие Русия на практика е обявила, че един голям регион в Украйна вече не е украинска територия.

Президентът Джо Байдън определи събитията, които сега се случват в Украйна, като "начало на руска инвазия", и обяви нови строги санкции срещу Москва във вторник.

Той изложи това, което той нарече "първи транш" от санкции на САЩ срещу Русия за нейните действия, включително срещу две големи финансови институции, руския суверенен дълг и руския елит и членовете на техните семейства. Той каза, че тези ходове на практика ще "отрежат руското правителство от западните финанси".

Байдън също обяви, че премества допълнителни войски и оборудване за "укрепване" на съюзниците на САЩ в балтийските страни на източния фланг на НАТО, но те няма да бъдат там, за да се "бият срещу Русия".

Президентът изтъкна, че все още е възможно дипломацията още да успокои кризата и каза, че САЩ ще останат отворени за разговори с Русия и нейните партньори, за да предотвратят тотална война. "Съединените щати и нашите съюзници и партньори остават отворени за дипломация, ако тя е сериозна", каза той. "Когато всичко е казано и направено, ние ще съдим за Русия по нейните действия, а не по думите".

Байдън изказа ясно мнението си, че Путин започва опит за фундаментално преначертаване на границите в Европа, нарушавайки международните закони и оказвайки натиск върху Запада да отговори.

"Кой, за Бога, според Путин, му дава правото да обявява нови така наречени държави на територия, принадлежаща на неговите съседи? Това е грубо нарушение на международното право и изисква твърд отговор от международната общност", каза американският президент.

Байдън каза, че изказванията на Путин ден по-рано "създават обосновка за завземане на повече територия със сила, според мен".

Байдън и други висши служители обещаха да наложат тежки икономически последици, ако руските войски преминат в Украйна, включително върху членовете на вътрешния кръг на Путин и руските финансови институции.

Стъпките, които Байдън обяви във вторник, не са пълния обхват на този отговор. Байдън запазва някои от най-строгите  мерки, надявайки се да ги използва, ако Путин извърши кървава и продължителна атака, за която американските служители предупреждават от седмици, коментира CNN.

Санкциите от вторник са "само острият край на болката, която можем да причиним", каза високопоставен служител на американската администрация след забележките на Байдън, предполагайки, че президентът е готов да отиде много по-далеч, ако инвазията в Украйна ескалира.

"Това е началото на инвазия и следователно това е началото на нашия отговор", каза служителят, цитиран от CNN.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    2+
    2+2=5
    5 0
    09:35, 23 фев 2022
    Главното последствие е осветяването на същността на западния елит и неговите истински намерения, както и неговото истинско съдържание.
    За 24 часа се видя , че целият „демократичен“ свят и ред е фактически реално подчинен на шепата глобалисти, които управляват всички държави по имейла и през медиите държат света в хипнотично състояние, внушавайки модели на поведение, разбирания и познания.
    Някакъв политически въпрос се оказа причина за преместване финала на Шампионската лига от Петербург ,само защото е в Русия! Какво общо има едното с другото? Има. Винаги е имало в условията на тоталитарни режими и в условията на контролирано от един център световно развитие. Всички във всичко трябва да мислят еднакво, да постъпват еднакво и да харесват само това, което им е казано, че е разрешено да бъде харесвано.
    В медиите, точно както и с вируса, не се допуска никаква друга гледна точка, освен пропагандната, какво й е лош и кой е добър се определя от центъра по имейла, никой човек няма право сам да определя кой е добър и кой лош. Образованието и изучаването на темата е строго контролирано и се извършва само от одобрените сертифицирани учреждения, не може да се образоваш сам. Създадена е нива НАУКА по въпросите на историята, в която Русия е демон, Западът ангел и точка. Точно както в медицината се оказа, че клетките работят само така, както им каже Бил Гейтс и нямат право да работят по друг начин. В резултат на което беше изобретена нова медицина, която няма нищо общо с истинската медицина.
  • 2
    Ан
    антимишок
    3 0
    14:10, 23 фев 2022
    Когато албанците си създадоха с помощта на НАТО "държавата" Косово Путин предупреди че това е много опасен прецедент в международното право!Не виждам никаква разлика между сегашната ситуация в Украйна и преди време когато САЩ и съюзниците им бомбардираха заводи и жилищни райони в Сърбия.
  • 3
    Хи
    Химена
    2 0
    15:19, 23 фев 2022
    Дядо , памперса ти е пълен , трябва да се смени !
Последни новини