Путин получи право да използва руската армия в чужбина и изясни границите на ЛНР и ДНР

Руският президент Владимир Путин каза, че спорните гранични въпроси трябва да бъдат разрешени между Киев, ДНР и ЛНР по време на преговори. Според него Русия признава ДНР и ЛНР в границите на републиките, определени от конституциите им. Те съвпадат с границите на областите Донецк и Луганск.

"Признахме ги. Това означава, че сме признали всички техни основни документи, включително и конституцията. А в конституцията са посочени границите в областите Донецк и Луганск по времето, когато те са били част от Украйна. Е, ние очакваме, подчертавам това, че всички спорни въпроси ще бъдат разрешени по време на преговорите между настоящите власти в Киев и ръководството на тези републики", каза руският президент.

Владимир Путин заяви, че Минските споразумения са "убити" много преди Русия да признае ДНР и ЛНР.

Президентът подчерта, че в момента териториалните спорове между Украйна, ДНР и ЛНР не могат да бъдат разрешени чрез преговори, но в бъдеще това ще бъде възможно.

В отговор на въпрос на специалния кореспондент на Комерсант Андрей Колесников относно използването на руски войски Владимир Путин отбеляза, че войските няма да бъдат изпратени в Донбас на момента.

"Невъзможно е да се предвиди конкретна схема на действията, това ще зависи от развитието на ситуацията на място", отговори президентът.

Вчера Путин поиска и веднага получи единодушно одобрение от Съвета на федерацията за използването на руската армия в чужбина. Президентът поиска такова право въз основа на споразумение, сключено с Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Това ще бъдат мироопазващи сили.

В основата на руските претенции, освен откъсването на Донбас от Украйна, стои нейната демилитаризация. Това бе  заявено от Путин пред журналисти на пресконференция снощи.

Донецка област е с площ 26 517 кв. км (приблизително колкото Северна Македония), а Луганска - 26 683. Така общо Русия иска да откъсне от Украйна територия колкото половин България.

Освен условието за демилитаризация, на пресконференцията Путин постави още ултиматуми на Украйна - да признае Крим за част от Русия и да се откаже от НАТО.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мо
    Молодец
    0 -1
    23:01, 23 фев 2022
    Брава!Товариш Путин! Сега онези кравари се подсмиват че направиха у.й.д.у.р.м.а.та
  • 2
    Ив
    Иванов
    1 0
    11:55, 24 фев 2022
    Където мине Русия расте беднотия, тъпотия, простотия , просия и олигофрения!Това е повече от лудост 21-ви век да се води война в Европа и то не просто локална война, а такава, която не се знае докъде ще стигне. Путин не си ли дава сметка, че както го е подкарал, ще остане в историята като по-голям изверг от Хитлер..
  • 3
    Ва
    Валерия
    1 0
    11:56, 24 фев 2022
    Война е.
    Бункерният гном иска цяла Украйна. Не му стигат двете сепаратистки "републики". После ще поиска следващата държава. Следва стъпките на Хитлер. Само дето Хитлер избра бункера, за да загине. А този е избрал да живее там, с надеждата да избегне съдбата на Хитлер.
    Надявам се, че светът няма да допусне грешките, които допусна с Хитлер. Че този път категорично и решително ще се изправи срещу Путин.
Последни новини