Русия признава Луганската и Донецка народни републики

Русия признава Луганската и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР) в границите, които сега са действително установени, въпросът за ратифициране на договори за приятелство и сътрудничество с републиките ще бъде разгледан от Съвета на федерацията във вторник. Това съобщи в понеделник Андрей Климов, заместник-председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията, cцитиран от руски медии.

"Говорим, разбира се, за онези територии, които са в рамките на установените днес граници. Всичко останало е извън обхвата на правни действия", каза сенаторът в ефира на телевизионния канал "Русия-24".

Той добави, че подписаните споразумения с властите на ЛНР и ДНР ще бъдат ратифицирани от камарата във вторник. "По-нататък [след подписването] този текст отива за ратификация в двете камари на Федералното събрание. Утре ще разгледаме този въпрос като част от процедурите по ратификация", каза Климов.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви признаването на суверенитета на ДНР и ЛНР. С техните ръководители бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

Руският президент Владимир Путин заяви в телефонни разговори с френския президент и германския канцлер, че възнамерява да подпише указ за признаване на двата отцепнически района в Украйна за независими, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс и БТА.

Френският и германският лидер изразиха разочарование, след като чуха решението, се допълва в съобщението на руското президентство за телефонните разговори.

Германският канцлер Шолц осъди заплахата на Путин да признае отцепилите се области, съобщи канцеларията на германския лидер.

Оттам допълват, че в телефонния разговор Шолц е казал на руския президент, че всеки подобен ход ще бъде равносилен на "едностранно нарушаване" на Минските споразумения за прекратяването на сепаратисткия конфликт в Украйна.

Шолц е призовал Путин да оттегли руските войски от украинската граница и да намали напрежението в Източна Украйна. Канцеларията му допълни, че той ще се консултира с украинския и френския лидер за обстановката в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е свикал съвещание на Съвета за национална сигурност и отбрана след изявленията на заседанието на руския Съвет за сигурност. Зеленски допълни, че е разговарял спешно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини