С Апостола в сърцето

„Имаме нужда от светлина, от вдъхновение, от вяра, от големи примери, от велики самопожертвования, които въздигат и окриляват душата и правят един народ уважаем, ако не велик.“

Иван Вазов

19февруари! Ден,в който е редно е да сведем глави и да помълчим. Да осмислимкакво ни завеща Апостола и достойни негови наследници ли сме?

Що се отнася до учениците от 11Б клас на СУ“Отец Паисий“ в Кърджали и техните връстници, Левски е мерило за чест, почтеност и достойнство. Левски е фигурата, която изгражда любовта ни към Родината. Левски е емоционален пример за възхищение с изключителното си по своя мащаб революционно дело.Не по-малко е и уважението им към неговата личност в чисто човешки аспект – да преодолееш толкова много, в това число и физически болки, за да продължиш делото … на живот и смърт!

За да отдадат почиттаси към Апостола на свободата, единадесетокласниците създадоха клип по стихотворението„Обесването на Васил Левски“ на великия поет и революционер Христо Ботев.

Инициативата възникна спонтанно у учениците, които на един дъх успяха да реализират своето виждане за обезсмъртяването на Васил Левски. Чрез видеото младите хора искат да достигнат до сърцата на своите връстници и да се преклонят пред личността на Дякона. Той е дело на Бахар Бахар (изпълнител и глас зад кадър), Жора Табаков (фотограф и монтажист) и Иван Заимов (сценарист).

В клипа са използвани сцени от филма „Дякон Левски“ със специалното разрешение на създателите му: Златина Филипова (продуцент) и Максим Генчев (режисьор). Музиката е създадена по случай 100-я юбилей на Първото светско училище в Източните Родопи – „Отец Паисий“.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини