Microsoft отказва да отстранява уязвимости в Windows XP

Причината била, че операционната система била прекалено стара

Microsoft заяви, че няма да пуска кръпка, отстраняваща няколко бъга в операционната система Windows XP, макар че такива ъпдейти излязоха за Windows Vista, Windows Server 2003 и Windows Server 2008.

Според Microsoft, Windows XP е разработена преди 12-15 години, тя е прекалено стара и всички недоработки в нея просто е невъзможно да се оправят. Подобна беше ситуацията и с още една предишна OS - Windows 2000.

Уязвимостите, за които стана дума присъстват в Windows Vista и Windows Server 2008, и са свързани с протокола TCP/IP. За тях е пуснат пач MS09-048. Два от трите открити бъга засягат Windows Server 2000 и Windows XP. При това, операционните системи Windows XP SP2, Windows XP SP3 и Windows XP Professional x64 Edition SP2 не са заплашени.

Що се касае до Windows XP, Microsoft отбелязва, че тази уязвимост не може да причини голяма вреда, тъй като за ефективна атака е нужно голямо количество непрекъснато изпращани специални TCP пакети и даже такава атака да бъде осъществена, след спиране на потока пакети, системата отново ще бъде в работоспособно състояние.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини