Общините искат допълнителни компенсации за електроенергията


Националното сдружение на общините в Република България и Министерството на финансите продължават работа по изготвянето на механизъм за допълнително подпомагане на общините, във връзка с поскъпването на електроенергията, извън одобрените вече от правителството компенсации. Днес се проведе поредния кръг от разговорите. Ръководството на Сдружението представи подробни справки за размера на платените сметки за електроенергия от общините през месеците ноември, декември и януари.
Данните показват, че след приспадане на действащите към момента компенсации, местните администрации са платили с над 30 млн. лв. повече електричество в сравнение със същите периоди на 2020 и 2021 г. Общият размер на получените като компенсация средства възлиза на 12 074 799 лв.
Като краткосрочна мярка за компенсиране на енергията за нуждите на публичните услуги, предоставяни от общините, се обсъжда предоставянето на допълнителна компенсация до месец юли тази година.
Правителството подготвя схема за сключване на дългосрочни договори за електроенергия за нуждите на държавната администрация и публичния сектор, до която ще имат достъп и желаещите общини.
Своята готовност за включване в системата за централизирано закупуване на електричество вече е заявила Столична община.
Централизираното закупуване на еленергия ще даде възможност да бъдат избегнати търговските надценки без необходимост всяка публична структура да обособява специализирано звено за търговия с енегия.
В момента екипът на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев работи по предложения за промени в нормативната база, които да дадат възможност за реализиране на механизма на практика.
Той следва познатата схема за централизирано закупуване на горива от общините.
На днешната среща между вицепремиера Василев и ръководството на НСОРБ бе договорено в следващите седмици Сдружението да проведе разговори с Министерството на енергетиката за намиране на подходящи решения за общините, които отопляват обществените обекти / училища, детски градини, социални услуги и пр./ с природен газ.
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини