Откриха "скитаща" черна дупка близо до нас в Млечния път

Международен екип от астрономи съобщи за откриването на първата известна изолирана черна дупка със звездна маса, която "скита" из Млечния път сравнително близо до нас.

Откриването на "скитащата" черна дупка все още не е потвърдено от други учени. Но ако наистина съществува, масата на тази мистериозна сфера с големина на град е около 7 пъти по-голяма от масата на нашето Слънце, а разстоянието до нея е малко над 5 хиляди светлинни години.

Намирането на черни дупки, независимо от тяхната специфика, по принцип не е лесна задача. Те не излъчват собствена светлина, така че не могат да бъдат наблюдавани директно. Можем само да гадаем за съществуването на черна дупка от ефекта, който има върху околните обекти.

Един такъв ефект е известен като гравитационна леща - гравитацията на черна дупка кара светлината, преминаваща наблизо, да се огъва. Освен това повечето "местни" черни дупки се откриват, когато обикалят около звезда като Слънцето, издърпват материя от нея и светят, казват учените. Друг шанс за намиране на тези обекти е сблъсъкът на черни дупки, при които те излъчват гравитационни вълни.

Обектът, докладван от астрономите в новото изследване, изглежда наистина неуловим поради малкия си размер и "независим" статус - той взаимодейства малко с околните обекти.

Но все пак, използвайки няколко независими наблюдения, учените са заподозряли съществуването му още през 2011 г. и след повече от 10 години вече могат потвърдят естеството му. То те правят чрез наблюдение на микролинзирането (гравитационна леща, провокирана от малък обект), както и чрез изображения от космическия телескоп Хъбъл.

Най-вероятно откритата черна дупка някога е била звезда с маса повече от 20 пъти по-голяма от масата на Слънцето. В края на живота си, след като изчерпала ядреното си гориво, тя рухнала под собствената си тежест. Ядрото ѝ се превърнало в черна дупка, а външната обвивка избухнала под въздействието на освободената енергия, създавайки свръхнова.

Силата на разширението била толкова голяма, че новородената черна дупка била изхвърлена в междузвездното пространство и се превърнала в странстващ "изгнаник", предполагат изследователите.

Ако откритието на учените се потвърди, това ще означава, че не само знаем за съществуването на такива необичайни черни дупки, но и можем да ги открием.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини