Инфлацията в Италия се е ускорила през януари до най-високо равнище от 1996 година

Потребителските цени в Италия са нараснали с 4,8 на сто през януари на годишна основа, тласкани от енергийния сектор, и са достигнали най-високо равнище от 1996 година. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (Istat), цитирани от Франс прес.

Инфлацията е била подхранена основно от скока на цените на енергията (+38,6 на сто на годишна основа) и в по-малка степен - от цените на хранителните продукти (+3,5 на сто) и транспорта (+1,4 на сто), обясни статистическият институт. На месечна основа повишението на цените е 1,6 на сто през януари.

Инфлацията през януари силно се е ускорила, достигайки до най-високо равнище от 1996 година, коментира институтът.
Поради новите навици на потребителите, продиктувани от пандемията от Ковид-19, статистическата служба е променила потребителската кошница, въз основа на която калкулира показателите си. Тя вече не включва например компактдискове, но вместо тях се появяват работен стол, различни тестове за ковид, психотерапия или уред за измерване на сатурацията.

Тъй като покачването на цените на енергията е основна причина за инфлацията през последните месеци, италианската държава замрази или намали таксите и акцизите, свързани със сметките за газ и електричество.

Бюджетът за 2022 г. предвижда 3,8 милиарда евро за овладяване на силното покачване на разходите на домакинствата.

Обмисля се ново увеличение на бюджета предвид очаквания през първото тримесечие скок на сметките за електричество (+55 процента) и за газ (+41,8 процента).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини