Терминалът за втечнен газ при Александруполис може да увеличи капацитета на интерконектора Гърция-България

Терминалът за втечнен природен газ (LNG) близо до Александруполис - ключов проект за регионалната сигурност на доставките и диверсификацията на природен газ - вече има одобрено окончателно инвестиционно решение.

Благодарение на стратегическата синергия между гръцкия проект и интерконектора Гърция-България (IGB), окончателното решение за реализацията на терминала, което бе взето миналата седмица от проектната компания "Газтрейд" (Gastrade), ще стимулира допълнително пазарния интерес към IGB, създавайки нови възможности за увеличаване на капацитета на газопровода и осигуряване на обратен поток на природния газ в посока България-Гърция, съобщиха от проектната компания Ай Си Джи Би (ICGB).

Проектът, който предвижда плаващо съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) близо до гръцкия град Александруполис, ще се свързва с гръцката газопреносна система чрез 28-километров газопровод. Терминалът за втечнен природен газ се разработва от "Газтрейд", където акционери са гръцкият национален газопреносен оператор ДЕСФА (DESFA), българският оператор "Булгартрансгаз", кипърската компания "ГазЛог" (GasLog), фамилията Копелузу и един от акционерите на Ай Си Джи Би - гръцката национална компания ДЕПА (DEPA).

Окончателното инвестиционно решение е последната стъпка, преди да започне строителството на проекта, се посочва в прессъобщението.

Терминалът е от голямо значение за търговската дейност на газопровода IGB, тъй като ще създаде значително повече възможности за пренос на газ през интерконектора Гърция-България.

Поради стратегическото местоположение на IGB в близост до терминала за втечнен природен газ, реализацията на двата проекта ще осигури технологични предимства при транспортирането на природен газ до потребителите в България, засилвайки позицията на страната на енергийната карта на региона. Освен това въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ - предвидено за края на 2023 г., ще даде възможност за запълване на капацитета на интерконектора. Връзката между двата проекта ще създаде условия за транспортирането на по-големи количества природен газ до региона на Югоизточна Европа и възможност за Ай Си Джи Би да увеличи капацитета на интерконектора до 5 милиарда кубически метра годишно, осигурявайки реверсивен поток в посока България-Гърция. Това ще позволи доставки на газ от различни нови източници като САЩ, Катар, Алжир да достигнат до българските потребители на конкурентни цени.

С решение на Министерски съвет на Република България общественият доставчик "Булгаргаз" ЕАД участва в обвързващата фаза на процедурата за пазарен тест за резервиране на капацитет от терминала за втечнен природен газ, като резервира приблизително 500 млрд. куб. метра годишно, но не по-малко от 300 млрд. куб. метра годишно за период от 3 до 5 години, се напомня в прессъобщението. Компанията се ангажира да сключи договор за доставка на втечнен природен газ за потребителите в България при конкурентни ценови условия именно през интерконектора IGB.

Повишен пазарен интерес към увеличаване на сегашния капацитет на IGB от 3 млрд. куб. метра годишно след началото на търговска експлоатация също може да се очаква и ако Трансадриатическият газопровод (TAP) продължи с плановете за разширяването на капацитета си, се посочва в прессъобщението. Понастоящем представители на компанията оператор посочват, че това при необходимост може да се случи една година по-рано от заложените планове, за да се отговори на нарастващото пазарно търсене.

Както IGB, така и терминалът за втечнен природен газ в Александруполис са от решаващо значение за постигането на диверсификация на доставките за България, Гърция и Балканите, за засилване на конкуренцията и повишаване сигурността на доставките на газ в региона, се изтъква в прессъобщението.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини