Луксозният небостъргач Millenium Tower се накланя

Изображение 1 от 2

    Жилищният небостъргач Millenium Tower с луксозни апартаменти в Сан Франциско се накланя.

    От построяването си през 2006 г. той вече се е наклонил с 66 см и този процес все още не е спрян, въпреки ремонта, струващ 100 милиона долара, съобщава NBC. Според инженерните служби сградата се накланя със 7,5 см годишно.

    Първите апартаменти в Millenium Tower започнаха да се продават през 2009 г. Небостъргачът, построен във финансовия център на Сан Франциско, беше рекламиран като най-високата жилищна сграда в града с голям плувен басейн, винарска изба и други удобства, а апартаментите в него бързо бяха изкупени от богати хора, включително спортисти, художници и служители на Google. На сградите от този вид обикновено отнема много време за слягане и според строителните документи, Millenium Tower е трябвало да потъне с максимум 14 см до 2028 г. Въпреки това, до 2009 г., тоест за три години от момента на строителството, небостъргачът е потънал с 40 см. В същото време сградата сляга неравномерно и постепенно се накланя на една страна, особено миналата година, когато собствениците на сградата започнаха работа по укрепване на основата. По време на работата небостъргачът потъна с 10 см и се наклони с 5 см.

    Обитателите на сградата разбрали за проблема, едва когато започнали ремонтни дейности. Много от тях са подали искове за обезщетение, защото апартаментите им, някои от които са закупени за 5 милиона долара, сега не струват нищо. Междувременно инженерите предупреждават, че ако накланянето продължи да се развива със същите темпове, максималните 100 см ще бъдат достигнати много скоро, когато вътрешните системи на сградата, включително канализация, водопровод и асансьор, просто ще откажат. Инженерите настояват, че е необходимо възможно най-бързо да се монтират 18 стоманени опори в основата на сградата, което ще помогне да се спре движението на небостъргача. В момента експертите са уверени, че засега е безопасно да се живее в Millenium Tower.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини