Започва Европейската седмица на мобилността

Над 200 млн. души в Европа се очаква да участват в хиляди събития, организирани от днес до 22 септември за популяризиране на устойчивата мобилност, пише dnevnik.bg.

"Европейската седмица на мобилността" е годишна кампания за устойчива градска мобилност. Тя се организира от градските мрежи Eurocities, Energie-Cités и организацията Climate Alliance с финансовата подкрепа на Европейската комисия (ЕК).

Кампанията продължава от 16 до 22 септември всяка година. Тя има за цел да стимулира местните власти в Европа да въвеждат и популяризират устойчив транспорт, както и да насърчат гражданите да не се придвижват само с автомобили. Седмицата завършва с ден без автомобили (22 септември), по време на който градовете участници определят един или няколко района само за пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт за целия ден.

Всеки път се избира различна тема, за да акцентира върху конкретен аспект на мобилността. Тази година избраната тема фокусира вниманието върху влиянието на транспорта върху климатичните промени - "Подобряване на климата в градовете".

През 2008 г. броят на градовете, които участваха, достигна рекорд от 2102 града с общо население 218 млн. души. Това прави "Европейската седмица на мобилността" най-голямото събитие в света, което популяризира устойчивата мобилност.

Будапеща спечели миналата година европейската награда за мобилност и отново ще участва в "Европейската седмица на мобилността".
Всеки ден от седмицата ще бъде фокусиран върху различни теми за мобилност, като ще се започне с откриването на четири нови метростанции, след това ще бъдат популяризирани улици за пешеходци, уикенд без автомобили, когато някои улици ще бъдат покрити с трева. Ще има също дебати за градския трафик и транспортна програма. Седмицата ще приключи с т.нар. Critical Mass, най-голямото велошествие в света.

Източник: news.sutrin.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини