Президентът свиква КСНС за Република Северна Македония

Президентът Румен Радев свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност на тема Република Северна Македония и интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз.

Очакванията от срещата при държавния глава в "Денят започва" коментираха Явор Сидеров и доц. Наум Кайчев, зам.-председател на Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония.

Явор Сидеров заяви, че не очаква да се случат чудеса на този съвет. Смята, че е свикан заради френското председателство на ЕС и очевидното желание на френския президент да започне активно процесът на приемането на Албания и РСМ, както и желание на САЩ РСМ да бъде приета в ЕС.

"Всички тези фактори играят роля и те ще бъдат поне споменати на КНСН. Не ми се вижда смислено да се провежда КСНС само на базата регресът в отношенията ни със Скопие. Смятам, че съветът се свиква заради международната рамка", каза Явор Сидеров.

"Все пак има едно нагаждане с едно ново правителство, коалиционно, с нови субекти, което също има своето значение", допълни доц. Наум Кайчев.

Според доц. Кайчев основните политически партии у нас и управляващата коалиция ясно заявиха, че позицията на България остава непроменена. Промяна трябва да има, но тази промяна трябва да дойде от страна на РСМ.

"Очакването е едно и то е елементарно, да се изпълнява договора, който сме подписали през 2017 г.. За съжаление той не се изпълнява от нашата съседка в редица отношения, включително по отношение на съвместната историческа комисия между двете страни", каза доц. Кайчев.

Явор Сидеров заяви обаче, че ако е нямало основание за съмнение, че ще направим компромис, нямаше лидерът на ИТН Слави Трифонов да предложи на нашите партньори в ЕС и на САЩ нещо като добронамерена размяна срещу нашето съгласие за пускане на Скопие в ЕС да бъдем допуснати в Шенген и да ни бъдат премахнати визите. По думите на Явор Сидеров Трифонов смята, че има известен натиск върху България.

Влизането на Западните Балкани надхвърля значението, което има в чисто регионален аспект, категоричен е той.

Според доц. Кайчев има много въпроси между София и Скопие, които трябва да се решат, като недопускането на български инвестиции в РСМ и губенето на пари за строителството на коридор номер 8. По думите му има много подводни камъни, включително и в бизнес отношенията между двете страни.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Го
    Готвят за продажба
    0 0
    07:57, 11 яну 2022
    В и К дружествата. Отново национални предатели.
  • 2
    Хо
    ХОДЕЩИ ГОВНА,
    0 0
    08:01, 11 яну 2022
    Какво става с посолствата у бамбистаниите? Кога се закриват? Вчера или оня ден?
  • 3
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    0 0
    08:03, 11 яну 2022
    Ами то затова унтер свинете не си плащат за военните бази. Паритет да има :)
  • 4
    Го
    ГОВНА,
    0 0
    08:04, 11 яну 2022
    Размърдайте се! Да не ви размърдам аз, с лопатата!
Последни новини