Яков Дамянов улови Богоявленският кръст в Арда, Константин Величков достъгна пръв до него при децата/снимки/

    Яков Дамянов улови Богоявленският кръст в Арда днес. Състезавайки се с 30 младежи той скочи пръв от понтона под манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча“и улови Разпятието.

    Константин Величков бе пръв сред децата, които скочиха в мобилния басейн с топла вода в двора на манастира.Т ой се състезава с 28 свои връстници.

    Веднага след хвърлянето на кръста митрополит Николай награди двамата смелчаци. Той подчерта, че Йордановден и хвърлянето на кръста се превръщат в голям празник за децата. Те искрено се радват на него

    И тази година по традиция провдивският владика Негово преосвещенство дядо Николай дойде в Кърджали за Богоявление. Той отслужи тържествен водосвет и освети бойните знамена на Специалните ни сили. Строят на десантчисите бе приет от генерал-майор Явор Матеев под звуците на военен оркестър. На водосвета присъстваха бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева и пловдивския кмет Здравко Димитров. Сред присъстващите при хвърлянето на кръста бе забелязан енорийският свещеник отец Петър. По късно се присъедини и градоначалникът инж.д-р Хасан Азис .

    По време на водосвета митрополит Николай призова Господ да благослови всички товари. Той се помоли Всевишния да дари с небесно благословение бойните знамена на българските воини. Те да служат за победа, да обърнат в бягство всички враждебни сили. Освещават се и се наръстват с благоявленска осветена вода, каза още дядо Николай.

    Негово преосвещенство изрази удовлетворение, че на водосвета присъстват представители на държавата,на светската власт и армията. Без божията помощ не можем да извършим нищо добро. Отправяме молитва за мир и благоденствие. Нашата войска е въоръжена със знамето на мира. Кръстът е славата на ангелите и спасението на верните, каза в словото си духовникът.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини