Кое убива повече българи, мръсният въздух или COVID-19?

Над 8 500 българи си отиват всяка година заради праха и отровните газове в атмосферата, според статистика на Световната здравна организация (СЗО). Броят на починалите от Коронавирус в България за около 2 години пандемия, по обявените официално данни към 01.01.2022 година, е 30 955, или средно 15 000 души годишно, което дава двойна преднина за вируса по изтреблението на жителите на България спрямо мръсния въздух. Тази статистика показва, че на ден в България от тези два хищника за човешкото здраве, умират повече от 60 души, което пък показва, че на всеки 20-30 минути един българин си отива заради мръсен въздух или с коронавирусна инфекция. Приблизително на година изчезва населението на един град, като Димитровград. Отново според СЗО, България е на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха, веднага след Северна Корея и Босна и Херцеговина.

Но по-голямата смъртност от коронавирусна инфекция е подпомогната от съперника в статистиката, мръсния въздух. Според учените в световен мащаб доказателствата, че мръсният въздух създава неблагоприятен терен, на който стъпва вирусът, стават все повече. Оказва се, че над 10% от смъртните случаи при коронавирус може да са свързани с мръсния въздух. Той допринася за тежко преболедуване на COVID-19 и за сериозни усложнения, сочат данни от проучване на американски лекари според вестник Марица.

Обществото подценява риска от прекомерно замърсяване с фини прахови частици. DW цитира кардиологът от Майнц, който предупреждава, че пандемията досега е убила малко повече от един милион души. Но поради прекомерното замърсяване на въздуха, почти 9 милиона души по света умират всяка година. Професорът по медицина настоява за промяна в мисленето, най-вече в политиката по въпроса.

Връзката между двата убиеца е тясна и според учени, мерките срещу вируса в райони с по-високи нива на замърсяване, трябва да бъдат по-строги, тъй като хората там са по-податливи на заразата. В дадения за пример Димитровград, за изминалата 2021 година имаше регистрирани 30 превишения на допустимите средночасови норми за серен диоксид, като някои от тях бяха в пъти по-високи от максимално допустимите такива. Тези 30 превишения бяха регистрирани за последните 7 месеца от годината, а максимума на превишенията, допустими за календарна година са 24 пъти. Това няма как да не повлияе на живота и здравето на жителите на целия регион.

Замърсяването на въздуха все още причинява около 400 000 смъртни случая годишно в Европа, въпреки мерките, които се вземат. И въпреки, че общата картина на въздуха в България се подобрява, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици PM2,5 и PM10 и със серения диоксид (SO2).

Въглищните централи са отговорни за почти всички емисии на серен диоксид в страната, както и за повечето емисии на азотни оксиди, които причиняват смог и киселинни дъждове.

Фините прахови частици причиняват възпаления в белите дробове. “Установено е, че инфекцията с Ковид-19 засяга предимно вътрешния, ендотелен слой на кръвоносните съдове“, казва кардиологът и професор от университета в Майнц д-р Мюнцел за ДВ. Той е съавтор на изследването за връзката между мръсния въздух и Ковид-19. Точно този ендотелен слой е атакуван и от праховите частици. След като белите дробове са повредени от тях, те трудно могат да се защитят срещу SARS-CoV-2.

"Нашите оценки показват влиянието на мръсния въздух върху здравните фактори, които взаимно си влияят и се влошават, като по този начин предизвикват фатални вирусни инфекции“, обяснява Андреа Поцер, ръководителка на групата за атмосферна химия в Института по химия “Макс Планк” в Майнц, която също участва в изследването.

Замърсяването на въздуха и коронавирусът са опасна комбинация за кръвоносните съдове и сърцето, добавя професор Мюнцел. Хората, които вече страдат от сърдечни заболявания, са силно засегнати. Ако развият и инфекция с Ковид-19, възниква риск от сериозни заболявания като инфаркт или инсулт. “Колкото по-малка е фината частица прах, толкова по-голяма е вероятността тя да достигне кръвта и да се абсорбира оттам в съдовата система”, обяснява Мюнцел.

И тук идва въпросът, как медицинската наука за няколко месеца успя да създаде ваксина срещу Коронавируса, въпреки че тя не е панацея, а за 50 години не намира начин да се справи със замърсяването на въздуха. Как световната икономика изразходва стотици милиарди $ за пандемията с Коронавирус, а не отдели достатъчно средства за преструктурирането на енергетиката в максимално щадяща околната среда, озоновия слой и човешкото здраве, а това нехайство по отношение на бавния и тих убиец, мръсния въздух, убива по 1 човек на всеки час в България.
 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Иг
    Игор
    10 -1
    17:58, 12 яну 2022
    Явно ако имаше ежедневна статистика на увредените и починали хора от мръсния въздух статистиката щеше да е много по страшна. Но дори нямаме уредени правила за защита на населението от преодоляното замърсяване на въздуха.
  • 2
    12
    123
    7 -7
    18:06, 12 яну 2022
    Долу правителството! Съсипаха държавата. Само Възраждане на другите избори!
    • Ро
      Роман
      9 -7
      18:47, 12 яну 2022
      Абе пич, това правителство е на власт от 1 месец, говори си с калинките които ни оправляваха 12 години и още не пускат кокала и подлагат динени кори на сегашните. Ония “ умните” но свалиха и дрехите от гърба а сега се правят на света вода и обесняват на умствено ограничените лумпели, как президента бил вдигнал цената на тока. Лошото е че с милиардите които откраднаха от българския народ ще са силни още дълги години и пречат държавата да се развива и народа да живее по добре.
    • Дд
      дд
      6 -2
      00:05, 13 яну 2022
      Ако ГЕРБ са подложили зеленият сертификат на Киро,Киро що не го маха? За месец не свършиха нищо.Излъгаха за пенсиите.Излъгаха за Гешев.Киро излъга за сертификатите,днес каза,че нямало как да се махнат.Ами ние го знаем,защото според конспирацията те ще са вечни.Вижте как е в Китай. Съсъпва се бизнеса,а той им давал евтини заеми.Как даваш заеми на нещо,което не може да работи,заради сертификата? А тия ученици ги направиха на луди калинки.Какви родители сте там.Изтрепахте си децата от психоза.
    • Ко
      коко
      5 -2
      08:35, 13 яну 2022
      Тези новите още малко ще ги потърпим и ще ги изринем. Такъв глад и безпаричие никога не е било. А помня и 1997...
  • 3
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    6 -2
    20:23, 12 яну 2022
    Лъжите за огромната смъртност са, за да стигнете набързо реалните 4 800 000 ама свинете да не ядат бой и да им се размине тихо мълком.
  • 4
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    2 -1
    20:25, 12 яну 2022
    За намаляването са виновни: ковид, мовид, баба му, дедо му, мръсния въздух, мръсната вода, патагонците, негрите, пингвините, а добрите, кротки и благородни говорещи свине нямат ни най-малка вина!!! :)
  • 5
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    3 -1
    20:27, 12 яну 2022
    Тая маймунска история с ковид не есамо тук. По целия свят свинете и маймуните немат никаква вина! :) ковид е виновен! :)

Още новини

Последни новини