Мистерия или мистификация. Житните кръгове

Житни кръгове в Кембридж. Диаметърът е 222 ярда

През 1590 г. край нива близо до холандския град Асен се появява сферично образувание. “Окосено от дявола за една нощ” поле се появява през лятото на 1678 г. в Стирлингшир, Шотландия. Тези две странни събития са първите документирани прояви на феномена “житни кръгове”.

Днес Google припомня за деня на неразгадания феномен. Мрежата изобилства със сайтове по темата, нашумяваща периодично през последните 20 години и останала все още необяснена.

От края на 70-те години на ХХ век пшеничните и житни поля на Великобритания все по-често са набраздявани от странни геометрични фигури с нарастваща сложност и честота на проява. За изследване на мистерията, обхванала всички климатични пояси по земното кълбо се обособява дори дял в науката, наречен цереология. Множество  версии за естеството на полиморфните творения се натрупва през годините. За появяването на „житни кръгове” са намирани всякакви причини – от особен вид гъби, въздействието на странни атмосферни завихряния, до мистериозни плазмени полета.  В красиво преплетените орнаменти някои дори откриват послания от задгробния свят и намеса на извънземни същества.

Има и български принос в световното вълнение около произхода на житните кръгове. Той е научен, доколкото става дума за книга на Университетско издателство. "Окото на всезнанието" на архитект Мариана Везнева разкрива, че житните формации-пиктограми предричат катастрофи на земята заради глобалното затопляне. В допълнение авторката твътди, че  разчита посланията по телепатичен път. Според нея те се изпращат от по-висши същества, които закрилят земята. Житните кръгове тя изучава по снимки от Интернет още от самото им появяване в началото на 90-те години на миналия век досега. Преди да достигне до смисъла в красивите житни форми, Везнева прави прецизен чертеж на всяка пиктограма.

Българският фолклор също пази легенди и предания за периодично появяващи се от незапомнени времена странни кръгове в нивите и поляните по нашите земи. Народът ги наричал “самодивски хора” и ги избягвал, вярвайки, че са оставени от обгърнати в светлина и танцуващи в мрака безсмъртни магически създания, общуването с които носи гибел.

През 90-те години на ХХ в Добруджа са забелязани странни кръгови следи във все още неожънатите ниви, оставени “най-вероятно от извънземни посетители”. През лятото на 1998 г. от високите кабини на два комбайна в разгара на жътвата, механизатори от силистренското село Цар Асен съзират чудати образувания в местността “Хайдушка поляна”. Те завеждат на мястото невярващи свои съселяни и пред изумените им погледи се разкриват няколко релефно открояващи се кръгли очертания със среден диаметър от два метра и разстояние помежду им 10 метра. Подобни тревни кръгове започват да се появяват и в “контактна зона” край село Карапелит, недалеч от Добрич.

На 7 май 2000 г. ръководен от видния уфолог Иван Лазаров се натъква на конфигурация от множество кръгове с форма на правилна окръжност, образувани от гъста и бързорастяща трева в три различни местности около град Исперих.. Агрохимичният анализ на чимове от центъра, периферията на кръга и от околния терен в лабораторията на ИЗС “Образцов чифлик” – Русе показва необичайно и непонятно бързо израстване на тревата, образуваща кръговете.  Учени от Геофизичната лаборатория на БАН в Русе изказват неофициално предположение, че кръговете са провокирани от повърхностни карстови форми, но не успяват да обяснят защо идентични форми се появяват върху различни по структура и състав участъци от терена. Версията за влиянието на спори и мицел също е безсилна да разкрие причината за образуването на серия от правилни окръжности, чиято цялостна композиция е различима само от птичи поглед.

В ранните часове на 28 април 2001 г. кметът на разградското село Дряновец Георги Динков забелязва висящо над къщите огромно жълтеникаво кълбо с големината на пълна луна, което светело като прожектор. Множество очевидци виждат същото НЛО да се появява около 4 -4,30 ч. и през следващите две нощи в продължение на час, след което изчезвало. Същия 28 април агрономът от местната земеделска кооперация Димитър Георгиев тръгва да обиколи нивите с пшеница и в местността Васильов геран на 8 км от Дряновец се натъква на странно оформени кръгове и полукръгове от изсъхнала, сякаш сварена растителност. Огромен правилен кръг с диаметър 50 метра разполовявал на две цъфнал храст. Георгиев е убеден, че придобилите жълтокафяв цвят растения в очертанията на кръговете и полукръговете не са поразени от хербициди, а от много висока или много ниска температура. Специалисти от клуба “Мъдромер” откриват и два 40-сантиметрови отпечатъка от натиск на масивно тяло.

В следващите месеци белезите от мистериозната интервенция се изгубват. Уфологът Иван Лазаров изказва хипотезата, че аномалните следи са продукт на свръхсекретни военни експерименти с авангардно микровълново оръжие от резонансен тип, което въздейства само механично, като отнема хлорофила на растенията, но не и върху генетиката на флората и фауната, с което се обяснява отсъствието на радиация.

Възрастните хора от Дряновец обаче твърдят, че неведнъж са виждали светещи тела, кръжащи нощем над полето. Те си спомнили, че още през 50-те години на миналия век над Дряновец са се появявали НЛО като това, наблюдавано в края на април 2001 г. Понякога те били стряскани и от появата на странни светения край селото.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини