Бивш данъчен е обвинен в пране на пари заради изчезналите милиони от "Хемус"

Софийската градска прокуратура (СГП) обвини във вторник 42-годишен мъж в пране на пари заради изчезналите десетки милиони левове от авансовите плащания, преведени от държавата на частни строителни фирми за изграждането на магистрала "Хемус".

По-рано МВР разпространи неофициална информация, според която бивш данъчен служител е бил задържан в София, след като е бил разпознат и посочен от няколко свидетели като получател на големите суми, теглени в брой от сметките на строителни фирми.

В началото на месеца МВР обяви, че десетки милиони лева са били усвоени от "кухи фирми", след като са били платени за строежа на магистрала "Хемус". Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин "в сакове и чували" са били изтеглени и усвоени в брой 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв.

Задържаният във вторник мъж е брат на служител от компанията "Грома холд", която е сред фирмите, получили най-големи преводи от държавата във връзка с все още недовършеното изграждане на "Хемус".

"От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б. К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от АМ "Хемус", съобщава СГП.

По този начин прокуратурата официално потвърждава за пръв път твърденията на МВР, че голяма част от авансовите плащания за изграждащата се магистрала са достигнали до мрежа от "кухи фирми", чрез които впеоследствие са теглени в брой от упълномощени лица.

Според съобщението на прокуратурата по този начин обвиняемият бивш данъчен служител е получил между 18 юни 2020 г. и 8 септември 2021 г. над 53 млн. лв. Той е задържан за 72 часа и СГП ще поиска от съда да му определи постоянен арест.

Разследването на МВР се занимава с авансовите плащания, направени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) към "Автомагистрали" по два договора за строежа на "Хемус", сключени по т.нар. процедура "ин хаус" – директно възлагане на държавна фирма без обявяване на обществена поръчка.

По закон тези договори не позволяват наемане на частни подизпълнители, но Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече неведнъж обяви, че всъщност "Автомагистрали" е наемало техника заедно с персонал от частни фирми.

Службите твърдят, че именно при сключването на допълнителни договори между държавната фирма за доставка на строителни материали и наем на техника от частни компании е реализирана схема с "кухи фирми", до които са стигали огромни суми, въпреки че не е извършена реална строителна дейност.

Източник: Свободна Европа

Коментари в сайта (1)

  • 1
    !!
    !!!
    5 -1
    16:27, 7 дек 2021
    Куче автобус влачи следа няма!
Последни новини