Учени възстановиха лицето на жена от Бронзовата епоха

Тя е живяла през 17 век пр. н. е. в югоизточната част на Испания.

През 2014 г. в Ла Алмолоя в югоизточна Испания археолозите откриха необичайно погребение на мъж и жена от бронзовата епоха. Двата скелета са погребани заедно в голям керамичен съд.

В хода на изследването учените установили, че мъжът е по-възрастен от жената и е починал няколко години по-рано. Когато жената умира, гърнето е отворено и тялото й е поставено с останките му.

Интересно е, че освен скелетите, археолозите откриват в древното погребение голям брой дамски бижута, включително масивни обеци, сребърна диадема, колиета с мъниста, гривни, както и черпак за пиене и шило със сребърна дръжка. Това дава на учените основание да приемат, че жената е била богата и влиятелна и може би е заемала по-високо положение в обществото от предполагаемия ѝ съпруг.

През 2021 г. експерти от Автономния университет в Барселона се завръщат към изследването на древните останки. Заедно с научния илюстратор Джоана Бруно решават да пресъздадат облика на богатата жена, за което са направили допълнителни изследвания.

Оказа се, че жената е починала на възраст 25-30 години. Тя е имала няколко вродени заболявания, включително липса на шиен прешлен и ребро. Което очевидно не й е попречило да живее пълноценен живот.

Основният проблем при възстановяването на външния й вид е, че липсва горната част на черепа. Затова Бруно възстановила някои от костите по догадки.

Първо, Бруно направи измервания на черепа и лазерно сканиране, за да работи с цифровото копие и да сведе до минимум манипулирането на крехките кости. След това, използвайки специална програма, тя определя позицията и размера на чертите на лицето, включително очите, носа и устата, и „изгражда“ мускули и тъкани. Тя заснема целия процес и го публикува в социалните мрежи, като допълнение към новото изследване.

Според учените подобни реконструкции дават възможност да се разбере, че древните останки също някога са били живи хора, пише Live Science.

В момента Бруно създава археологически възстановки на други хора от древната общност Ел Аргар, открита в Ла Алмолоя.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини