Хърватия купува 12 френски изтребителя "Рафал"

Хърватският премиер Андрей Пленкович и френският президент Еманюел Макрон подписаха днес споразумение за стратегическо партньорство, което ще укрепи още повече отношенията между Загреб и Париж, съобщи агенция Хина. Споразумението бе подписано в правителството след двустранна среща по време на първото официално посещение на президент на Франция в Хърватия.

Франция и Хърватия вече се договориха за стратегическо партньорство през 2010 година, но новото споразумение ще разшири и задълбочи сътрудничеството в редица нови сфери. То ще бъде рамка за бъдещо укрепване на отношенията между двете страни, бе заявено по време на разговорите.

С новото стратегическо партньорство Франция подкрепя Хърватия в няколко области - политическа, икономическа и културна, включително за стратегическите цели на Загреб - влизане в Шенген и еврозоната, и членство на Хърватия в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Хърватия и Франция подписаха днес и споразумение за закупуването на 12 френски изтребителя "Рафал", съобщава още Хина. Споразумението бе подписано от министрите на отбраната на двете страни - Марио Баножич и Флоранс Парли, в присъствието на премиера Пленкович и президента Макрон.

По повод подписването на споразумението два изтребителя "Рафал", точно като тези, които ще бъдат доставени на Хърватия в края на 2023 г. или началото на 2024 г., прелетяха над Загреб. Сделката е на стойност 999 милиона евро, които ще бъдат изплатени на пет вноски от 2022 г. до 2026 г. Хърватският премиер заяви, че тази сделка открива ново измерение и нова страница за укрепване на отбранителните способности на хърватската армия и хърватските ВВС.

След среща с президента на Хърватия Зоран Миланович по-рано днес Макрон намекна, че Франция ще подкрепи влизането на Хърватия в Шенген.

Президентът на Франция каза, че двете страни ще продължат да сътрудничат в областта на сигурността и миграцията, а също и за Шенген.

Хърватия се надява, че юридическият процес по взимането на официално решение за присъединяването към Шенген може да започне през декември тази година по време на председателството на Словения, а окончателното решение да бъде взето по време на френското председателство през първата половина на идната година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Лу
    Луди ли са?
    1 0
    18:35, 25 ное 2021
    Тези са луди. Вместо Рафал друго си е да си бяха купили хартиени F-16....
Последни новини