Потъването на “Илинден” (Видео)

Македонски сайт пусна видео от потъването на корабчето "Илинден". Вижте видеото най-отдолу.

Очаква се днес хървати да извадят от водите на Охридското езеро потъналия кораб “Илинден”. Причина за отлагането е лошото време в района. До края на деня в понеделник разследващите направиха снимки на още 16 точки от корпуса на "Илинден", като тези допълнителни фотоси ще са нужни за изготвяне на окончателната експертиза, която да даде яснота за причините за потъването.

За ваденето на кораба в Македония пристигнаха специалисти от Хърватия, които ще помогнат лодката да излезе цяла от водата. Един от първите варианти за изваждането на "Илинден" бе с помощта на балони. Те се поставят спаднали под кораба и след това се надуват, така че да го изкарат на повърхността. Специалистите обаче се отказали от този вариант, защото има опасения, че гемията може да се разцепи при изплуването на повърхността.

До вчера се смяташе, че останките на “Илинден” няма да бъдат извадени още известно време, като за основна причина отново беше посочено лошото време в района на Охридското езеро. Междувременно хърватски водолази направиха нов оглед на съда по искане на българските експерти, които не са доволни от качеството на материалите, заснети до момента.

Надеждата е именно новите, професионални фотографии да дадат по-ясна представа каква е причината за бързото потъване на “Илинден”. Все още не се знае и точно как останките ще бъдат извадени, нито коя фирма ще се заеме със задачата. За момента има две основни версии за трагедията – претоварване и техническа неизправност. В Македония се намира и заместник-главният прокурор Камен Ситнилски. Той и неговите колеги тепърва ще разпитат задържания капитан и собственик на “Илинден” Сотир Филевски.

Късно през нощта във вторник самолет “Спартан” на военновъздушните сили пренесе телата на загиналите българи от Охрид в София. Няколко часа по-рано се върнаха и роднините им, които бяха повикани за разпознаване на починалите. Стана ясно, че аутопсията е установила категорично причината за смъртта - удавяне. По предложение на българското правителство македонските граждани, помогнали за спасяването на сънародниците ни във фаталния 5 Септември, ще бъдат удостоени с орден “За граждански заслуги” 1 степен.

Можете да видите и първото видео на потъналия кораб "Илинден" катко и видео на изваждането на пътниците от водата.


Източник: tveuropa.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини