Петролът поскъпна след решението на Арамко да вдигне рязко цената

Котировките на петрола се повишиха днес в азиатската търговия, след като саудитският държавен производител на черно злато Арамко (Aramco) вдигна официалната цена на суровината си, което бе възприето като знак, че търсенето остава силно в момент на по-ограничени доставки, предаде Ройтерс.

Сортът Брент, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна с 90 цента или 1,1 на сто до 83,64 долара за барел. Миналата седмица този контракт изгуби 2 процента от стойността си.

Американският лек суров петрол прибави 87 цента или също 1,1 на сто и един барел се търгуваше за 82,14 долара в днешната азиатска електронна сесия на Нюйоркската търговия борса след седмичен спад от близо 3 на сто.

Късно в петък Арамко повиши рязко декемврийската цена за Азия на своя арабски лек суров петрол до стойност, която е с 2,70 долара за барел над референтния за региона сорт Оман/Дубай. За ноември тази премия бе 1,40 долара за ноември.

Ходът на Aramco предполага, че "търсенето остава силно", в момент когато производителите от ОПЕК и други големи износители на суровината контролират доставките, коментират от ANZ Research.

Миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол и нейни партньори като Русия, обединени в групата ОПЕК+, се споразумяха да се придържат към плана си за увеличаване на добива на петрол с 400 000 барела на ден от декември.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини