Закопча ли си колана? Засилени проверки по пътищата

Засилен контрол по спазване на разпоредбите за използване на обезопасителни колани от водачите на моторни превозни средства и пътниците на предните и задни седалки, както и за използване на системите за обезопасяване на деца ще се проведе на територията на целия Европейски съюз от 7 до 13 септември 2009 г. Контролната операция e организирана от Европейската мрежа на “Пътна полиция” /TISPOL/ и стартира днес на територията на всички страни-членки на ЕС

Годишно по пътищата на Европа при пътни инциденти загиват над 42 000 души. Сред основните причини, освен несъобразената скорост, са неизползването на обезопасителни колани и употребата на алкохол и упойващи средства. Използването на обезопасителните системи от водачите и пътниците би довело до спасяването на близо 10 000 живота годишно в Европа. През 2008 г. при пътни инциденти в Р България са загинали 113 пътници, пътуващи на задните седалки в автомобилите, от тях само 8 са били с поставени обезопасителни колани.
Като член на TISPOL и съгласно приетия от европейската мрежа план за провеждане на полицейски операции през 2009 г., “Пътна полиция” в нашата страна организира засилени проверки за установяване на нарушения, свързани с неизползването на обезопасителни колани.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини