Причина за трагедията в Охрид е скъсване на корабно въже

Македонското МВР съобщи днес, във връзка с трагедията вчера в Охридското езеро, че тя се е случила в 10.30 часа срещу автокъмпинга "Елешец", на около 250 до 300 метра от брега, на дълбочина около 6-7 метра. Корабът, който превозвал група туристи, пътувал от Охрид за "Свети Наум", съобщава министерството, цитирано от агенция МИА и БТА.

Според досега узнатото, нещастието станало, като първо се чул силен трясък, който е описан от очевидците като нещо, което се е счупило вътре в кораба. От извършения оглед и подводните снимки, направени от водолазните екипи, е установено, че се е скъсало едно от въжетата на кораба, след което контролът върху него бил изгубен, той се наклонил надясно и бързо след това потънал.

Членове на пристанищната полиция веднага отишли на мястото на трагедията и оказали помощ на лица във водата, като заедно с екипите на частта за бързо реагиране при МВР са извадили от водата оцелелите пътници и част от телата на удавените.

В същото време и водолази от Охрид са извадили от водата и от кораба тела на удавили се пътници, 15 души, всички български граждани. Водолазни екипи са извършили оглед на потъналия кораб, търсейки други лица.

Македонското министерство на вътрешните работи повдигна обвинение срещу 23-годишния Сотир Филев, собственик на потъналия в Охридското езеро кораб, който е управлявал "Илинден" в момента на инцидента, и срещу помощник капитана Влатко Юстинияноски за "тежки нарушения на безопасността на хората при транспорт".

По-късно съдия следовател от Основния съд в Охрид нареди Сотир Филев да бъде задържан за 30 дни в предварителния арест.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини