15 българи се удавиха, понеделник - национален траур

15 българи загинаха, след като туристически кораб се преобърна във водите на Охридското езеро. В понеделник, 7-ми септември ще бъде Ден на национален траур, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. В Македония траурният ден ще е утре.

На извънреден брифинг Борисов съобщи, че 11 тела са идентифицирани. По-късно в Министерски съвет оповестиха имената на част от загиналите при инцидента в Охридкото езеро. Това са:

Георги Ганчев Метанов

Куна Иванова Маджарова

Тодор Дончев Стаменов

Невенка Николова

Славка Михайлова Иванова

Бинка Гушанова

Мария Радева Димитрова

Нонко Николов Маджаров

Гина Тончева Георгиева

Павел Кузманов Павлов

Лушка Георгиева

На кораба е имало 55 български туристи. 15 от тях са загинали, една жена е в интензивно отделение, а другите 39 първоначално бяха настанени в хотел, като при тях бяха министрите на здравеопазването и на транспорта Божидар Нанев и Александър Цветков. Туристите са предимно от Златица, Пирдоп, Челопеч и Антон. Оцелелите от трагедията кацнаха на българска земя малко след 22:00 часа, като бяха превозени с правителствения самолет, изпратен от Бойко Борисов. Разкрит е и горещ телефон за информация за инцидента в Охрид, съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов. Информация може да бъде получена на тел. 02/948 30 03 и на факс. 02/948 27 05.

Има противоречива информация за това как е станала трагедията. Телевизия А1 съобщава, че корабът е потънал, но според свидетели той е бил стар и се е разцепил на две и потънал изведнъж.

Вероятна причина за потъването на кораба в Охридското езеро е претоварване, съобщава заместник-министър Марин Райков. По думите му корабът "Илинден" е бил с капацитет 47 души, но на борда са били 53-ма. Той заяви това пред журналисти преди отпътуването на правителствения самолет, изпратен от премиера Бойко Борисов, за да прибере българските граждани, които са били на борда на кораба. Голяма част от българите на борда са били от Пловдив, уточни Райков.

По всяка вероятност скъсано метално въже, което поддържа равновесието (или балансира) на плавателния съд е причината за трагедията с потъналия кораб, пък съобщиха представители на експертния екип, пристигнал на мястото на инцидента. Предполага се, че едно от металните въжета се е скъсало, поради което корабът се е преполовил на две. Въпреки информацията, че корабът е разполагал с документ за техническа изправност, той е сравнително стар. Произведен е преди около 70 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини