Делян Добрев: Голяма европейска компания с интерес да строи завод за водород на летище Узунджово

    Община Хасково и Икономическа зона Тракия са в преговори за построяването на завод за водород, който ще е на част от терена на бившото летище Узунджово. Това обяви днес водачът на листата за народни представители на „ГЕРБ-СДС“ в Хасково и областен лидер на ГЕРБ Делян Добрев. Добрата новина той съобщи след официалното откриване с водосвет на предизборната кампания на коалицията в църквата „Св.Архангел Михайил“.

    Преговорите за огромната инвестиция, която може да се случи на територията на Хасково съвсем скоро, е във финална фаза, уточни Добрев.

    По повод инвеститора, той посочи, че става въпрос за една от най-големите европейски компании, а проектът ще е на стойност над 100 млн.евро. В завода ще бъдат приложени върхови технологии. При реализацията му той ще е най-големият подобен в Европа. Производството на водород е ценно, тъй като се смята, че във времето той ще замени природния газ, който е изкопаемо гориво, водородът е възобновяемо такова, посочи Делян Добрев. Той е категоричен, че реализирането на този проект би повлияло и на работните заплати в региона.

    Огледът за подходящ терен вече е минал и мястото е избрано, предстои и подписването на документите. Очакванията на Добрев са до края на тази година преговорите да бъдат финализирани, а в началото на следващата да стартира и самото строителство на завода. Той припомни, че преговорите са вследствие на решението на Общинския съвет на Хасково, който даде „зелена светлина“ за реализирането на Индустриален парк на бившото летище край село Узунджово. Военният имот с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната беше гласуван за безвъзмездно прехвърляне на община Хасково заедно с терена зад ДНА, от втория кабинет, воден от Бойко Борисов, припомни Делян Добрев.

    По повод престоящата кампания той коментира: „Надяваме се победата ни да е по-голяма от предходните избори, защото това е важно за града. Днес започна асфалтирането на кръстовището до зеленчуковия пазар и ул. “Стара планина“. Този участък, както и още други в града се ремонтират след постановление на МС при правителството на Бойко Борисов, през което бяха отпуснати държавни средства. Борим се за победа, защото искаме парите от държавния бюджета за община Хасково да продължат.

    За разлика от останалите партии, които обещават общи неща-по-ниска безработица, по-високи доходи, икономически растеж, което така или иначе е цел на всяка една партия в управлението, ние обещаваме конкретни неща“, посочи Делян Добрев. Той припомни и за останалите проекти, които се изпълняват с пари от правителството, като подмяната на 6-километра водопровод в Хасково и парка над ДНА.

    По повод горещата тема с покачването на цената на тока и очаквания през утрешния ден протест на бизнеса, бившият енергиен министър Делян Добрев коментира, че се отбелязват рекорди, а не се взимат мерки: „Това е рекордна цена за България за всички времена. Но ние не виждаме да се предприемат каквито и да е било мерки, а по-скоро виждаме пиар акции, като тази да се правят лицеви упори.

    При актуализацията на бюджета в НС между първо и второ четене дадох предложение да бъде заложен буфер в разходната част на бюджета, който да бъде най-малко 500 млн.лв., за да могат да бъдат подкрепени предприятията, които плащат настоящите 625 лв. на MWh. Още през лятото предупредих, че в противен случай много от предприятията ще фалират и това днес е вече факт.“, добави Добрев.


     

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини