30 са хоспитализираните с коронавирус в Асеновград за последните няколко дни

В днешния следобед в община Асеновград се проведе заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса.

Срещата бе водена от кмета на града и председател на щаба доктор Христо Грудев.

"За огромно съжаление, броят на заболелите от COVID-19 се повишава с всеки изминал ден. За щастие обаче, здравната система е много по-подготвена за справяне с пандемичните вълни, в сравнение с преди година, например.

Всеки от нас слуша статистиките и виждаме, че по-голямата част от заболелите и починалите от COVID-19 не са ваксинирани.

Нямам обяснение за негативното отношение на хората към ваксината.

Статистиката показва, че едва 20% от населението ни е ваксинирано, което е много ниско. А това се отразява на икономиката и на здравната система в страната", каза в началото на заседанието кметът доктор Грудев.

Той добави, че община Асеновград е получила около 1 330 000 лева за справяне с последствията от COVID-пандемията или за предприемане на действия за недопускане на разпространението й. "Основно ще инвестираме средствата в областите спорт, паркове и отдих, както и за разширяване на новия гробищен парк", каза още той.

Според справка, предоставена от РЗИ - Пловдив, за периода от 11.10.21 г. до 14.10.21 г. новорегистрираните случаи в община Асеновград са 128, които са поставени на домашна изолация.

Други 30 са хоспитализарани, 14 са изписани от болница, а петима души са починали.

От инспекцията отчитат повишаване на ежедневните случаи и призовават хората да се ваксинират.

Продължават съвместните проверки по магазини, заведения и там, където се констатират нарушения, се съставят актове.

Във Военно формирование 24490 – Асеновград обстановката е нормална. Процентът на заболелите военнослужещи е 1-2%, като заразяването се е случило по време на отпуска.

Около 30-40% от служителите са или ваксинирани, или преболедували коронавируса.

В РУ – Асеновград със симптоми на COVID-19 са трима полицаи, които очакват резултати от изследванията. Независимо от това, работата на полицейските служители продължава по график.

Регулярно се провеждат проверки на карантинирани лица дали спазват карантината.

От Районната противопожарна служба в Асеновград съобщават, че обстановката е спокойна, като при тях няма новозаразени.

Управителят на МБАЛ – Асеновград доктор Иван Червенков обясни, че заболеваемостта рязко се е повишила в края на септември и началото на октомври и към момента е съизмерима с тази, която беше при предишната вълна. До тук през лечебното заведение са преминали около 980 души.

Смъртността при заболелите от коронавирус се движи в рамките на около 11%.

Червенков уточни, че към момента болницата успява да се снабди с кислород за пациенти, които са поставени на апаратно дишане.

"Участваме по програма за изграждане на кислородна инсталация, която да задоволява нуждите на лечебното заведение.

По отношение на ваксинираните – в нашата болница не всички служители са ваксинирани, а на някои пък е поставена дори трета доза.

Имаме 17 пациенти, които са били ваксинирани и са заболели от COVID-19, но клиничната картина при тях преминава много по-леко от неваксинираните.

Нямаме случай на починал ваксиниран", посочи доктор Червенков.

В момента в МБАЛ - Асеновград са хоспитализирани 50 души. От тях петима са в интензивното отделение. Най-голям дял от приетите са хората над 65-годишна.

По отношение на заболелите в учебните заведения – за предходната седмица в цялата община са били карантинирани общо седем паралелки, поради заболяване на учител или ученик. От идния понеделник започват да се връщат в клас. 

"Много от децата боледуват от грип, който е традиционен за това време на годината и не всички ги тестват. На този етап в повечето училища се забелязва спокойствие, напрежение няма", посочиха директори на учебни заведения.

Ръководителите на училища добавят, че на всички категорично желанието е учебната година да продължи присъствено. Планирано е, ако обстановката се усложни, в клас да останат само тези, на които им предстои провеждане на външно оценяване.

В края на заседанието кметът на Асеновград и ръководител на щаба доктор Христо Грудев припомни, че трябва да проявим лична дисциплина, да спазваме отстояние един от друг, да носим маска за лице и редовно да ползваме дезинфектанти.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини