Да изкачиш осемхилядник без крака

Само до преди шест години Рустам Набиев е бил напълно обикновен човек с нормални за възрастта си мечти. Докато е войник обаче, се случва нещастие, което напълно променя живота му. Казармата в Сибир, в която служи, се срутва, а той загубва и двата си крака.

Миналата година бившият парашутист се изкачи на най-високия връх в Русия - Елбрус (5642 м).

А преди броени дни руснакът стана първият човек в света, който се изкачи осемхилядник. Това е планината Манаслу (8163 м) в Хималаите, на територията на Непал - осмата по височина планина в света.

Преходът отнел на 29-годишния Набиев 34 дни, а изкачването е станало с помощта на шерпите. "Това беше като мисия, която трябваше да завърша заради всички тези хора, които ме наблюдаваха", каза Набиев, цитиран от msn.

"С този акт исках да покажа, че всичко в този живот може да бъде постигнато чрез действия", казва той. "Мислех много за постигнатото и осъзнах, че направих нещо невероятно", убеден е той. "Дълбоко в себе си дори не мога да повярвам".

Оттук нататък през него седи друга задача - да построи дом за семейството си и да има син. Той вече е баща на две момичета. Едва ли нещо може да му попречи да не успее.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини