Някои митове и факти за яйцата

Световният ден на яйцата се отбелязва във втория петък на октомври. За всички любители на пържени яйца, омлети и крем карамел сме събрали най-често срещаните митове за яйцата.

Яйцата и холестерола

Отдавна се смята, че прекомерната употреба на яйца в храната повишава нивата на холестерола в организма. Но последните проучвания показват, че консумацията на яйца води до натрупване само на "добър холестерол" - липопротеини с висока плътност (HDL), които премахват "лошия холестерол" от стените на кръвоносните съдове и по този начин "почистват" артериите. Едно, понякога две яйца на ден е съвсем нормално да се консумират, без притеснения за холестерола.

Яйцата подобряват зрението

Това е вярно! Яйцата са източник на витамин А, който укрепва роговицата на окото и има положителен ефект върху остротата на зрелието. Яйчните жълтъци съдържат и антиоксиданта лутеин, който също допринася за здравето на зрението.

Жълтъците са вредни

Не е вярно. Жълтъците са полезни, ако не се прекалява с тях, разбира се. Жълтъкът съдържа витамин D, който е необходим за здрави кости, и също така "здравословни" мазнини, които са необходими за усвояването на витамините A, D, E и К.

Яйцата помагат срещу преяждане

Истина! Яйцата на закуска са чудесна алтернатива на тестените или въглехидратни храни като палачинки с  конфитюр или корнфейкс с мляко. С  тяхната  помощ можете да стабилизирате нивата на кръвната захар през цялата сутрин и да се чувствате сити за дълго време.

Яйцата трябва да се съхраняват само в хладилник

Вярно е. При всички случаи яйцата не трябва да се държат на повече от 20 градуса, заради риска от салмонела. По-ниските температури не позволяват тя да се развие.

Яйцата трябва да се мият, преди да се приберат в хладилника

Това не трябва да се прави! Когато е мокра, черупката на яйцата става пореста, което улеснява проникването на бактериите. Затова пък поставките за яйца в хладилника трябва да се мият възможно най-често.

Яйцето потъва, ако е прясно

Много хора вярват, че може да се разбере дали яйцето е прясно, като се потопи в съд с  вода. Разваленото яйце изплува, а прясното потъва. Но дори ако яйцето потъне, това не гарантира качеството му. То все още може да бъде заразено със салмонела. Ето затова е масовата препоръка е да не се ядат сурови яйца и да не се купуват извън търговската мрежа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини