Специализирана операция на полицията с нулева толерантност към нарушителите тече в Кърджалийско

Специализирана полицейска операции за контрол на движението по пътищата с нулева толерантност спрямо нарушенията и с основна тематична насоченост към осигуряване безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства започна на територията на областта от 19 часа снощи и ще продължи до 19 часа на 11 октомври. От началото на годината до 3.10.2021 г. в страната са настъпили 4525 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 367 и са ранени 5674 участници в движението по пътищата, а през последната седмица поради грубо нарушаване на Закона за движението по пътищата се отчита повишаване на пътнотранспортния травматизъм.

В провежданата операция акцентите ще бъдат няколко: контрол на скоростните режими в тъмната част на денонощието, в т.ч. и в късните нощни часове, а преди началото и в края на учебните занятия е планирано полицейско присъствие в районите на кръстовища и пешеходни пътеки при входовете и изходите на учебните заведения за осигуряване на безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни.

Контрол ще се осъществява и за: неправилно спиране и паркиране на пешеходни и велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях, а също и на кръстовища и на по-малко от 5 метра от тях; паркиране пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

Полицейските служители ще бъдат ангажирани  и с ограничаване на неправилното движение на пешеходците – внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение, нарушения извън населените места при липса на банкет или тротоар.

  Контролът спрямо водачите ще бъде насочен още към: установяване на нарушения, свързани с отнемане предимство на пешеходци и на ППС, управление на МПС от неправоспособни водачи, употребили алкохол,  наркотични вещества или техни аналози, управление на МПС без да се използват обезопасителни колани/каски и системи от водачите и пътниците.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини