Вулканът Килауеа изригва и изхвърля в небето нишки стъкло

Вулканът Килауеа изригва и изхвърля в небето на Хаваите лава и подобни на нишки парчета вулканично стъкло, известни като косата на Пеле, според Геоложката служба на САЩ (USGS) и Националната метеорологична служба.

Изригването започна около 15:20 ч. местно време на Хаваите в сряда (29 септември). Кадрите от уеб камерата разкриват пукнатини в основата на кратера, от които потоци лава се стичат върху повърхността на езерото от лава, което беше активно до май 2021 г., се казва в изявление на USGS.

Изригването на Килауеа, разположен в Националния парк Хавайски вулкани, на Големия остров на Хаваите, е само в кратера Халемаумау, което означава, че в момента не представлява заплаха за обществеността.

"Понастоящем не вярваме, че някой или жители са в опасност, но искаме да напомним на хората, че паркът остава отворен“, каза Сайръс Джоннасен, говорител на окръг Хавай, пред хавайската информационна станция KHON2 на 29 септември.

"Той ще остане отворен до вечерта. Моля, продължете с повишено внимание", особено за тези с дихателни заболявания, добави той.

Частта от парка, където се случва изригването, в момента е затворена за обществеността, според USGS.

Поради изригването обсерваторията на вулканите в Хавай е повишила нивото на предупреждение за вулкана на Килауеа и на авиационния код от оранжево до червено, което предупреждава пилотите за евентуални емисии на пепел.

Това са на -високите предупредителни нива, което означава, че "предстои голямо изригване на вулкана, което е в ход или се предполага, с опасна дейност както на земята, така и във въздуха", според USGS.

Междувременно няколко пилоти, летящи със самолети близо до Килауеа в сряда вечерта, съобщиха, че са видели вулканично стъкло, известно като косата на Пеле, според Националната метеорологична служба.

Златните, остри нишки от стъкло, кръстени на Пеле, хавайската богиня на огъня и вулканите, се образуват, когато газовите мехурчета в лавата се спукат на повърхността. Понякога нишките са дълги повече от половин метър. Косата на Пеле може да бъде красива, но представлява опасност, ако се погълне чрез питейна вода, предупреди Суонсън.

Сегашното изригване е последното от дълга поредица вулканична активност на Килауеа. На височина от 1222 м надморска височина, вулканът с форма на щит има система за изпомпване на магма, която се простира на повече от 60 километра под Земята, според USGS. Килауеа е изригвал 34 пъти от 1952 г. и изригва почти непрекъснато от 1983 до 2018 г. 

Вулканичната активност на Килауеа също стана заглавие през май 2018 г., когато езерото от лава в калдерата на върха се източи точно когато в Източната рифтова зона се появиха лавови фонтани и нови пукнатини. Лавата потече в нажежена река, която разруши стотици къщи, преди да изтече в океана.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини