Тракийци почетоха паметта на невинните жертви,изклани край с.Аврен

За поредна втора година, заради епидемичната обстановка в нашата страна, традиционният Национален тракийски женски събор-поклонение в село Аврен не се проведе.Години наред той  се организира в последната седмица на месец септември в чест на зверски избитите в околностите на селото 42 жени и деца, бегълци от с. Манастир в съседна Гърция, през 1913г.

Съобразявайки се с противоепидемичните мерки, въведени от Министъра на здравеопазването във връзка с разпространението на Covid-19, в поклонението участваха ограничен брой представители на ръководството на Съюза на тракийските дружества начело с председателя Красимир Премянов,Иванка Мечева - председател на Тракийския женски съюз,членовете на Върховния комитет на СТДБ : Марияна Ликова - председател на ТД „Тракийско сърце”в Кърджали,Веселин Костов - председател на Тракийско дружество „Тракия-1922” в Крумовград, Ангел Коджаманов,потомци на тракийци от различни региони в страната.Рано сутринта в църквата „Свети Иван Рилски“ в Крумовград бе отслужена заупокойна молитва, в памет на избитите жени и деца от село Манастир.

От 11:00ч. след кратко тържество бяха поднесени венци и цветя пред паметника в центъра на село Аврен.Венциицветяподнесохаипредседателкатанаобластната структура на женитесоциалисткиТеодораКаракостова, МарияФилиповапредседателнаобщинскиясъветнаБСПвКрумовградидругисоциалисти. Малкоследтовазаедносбившиякметнас.АвренДимитърАнтонов, основен двигателнаинициативатазаоткриваненаКПП“АВРЕН- Миртийски“ посетихаграницатасГърция.  Повечеот 16 години многократно пред политици и държавници е повдиганвъпросаза неговото отваряне, нодотозимоментвсе още нямарешениенаголяматамечта на авренци.

Това съобщиха от местната централа на БСП.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини