Царевична луна и равноденствие, лятото си отива

Царевична луна или жърварска луна е пълнолунието, което е най-близо до есенното равноденствие. Тази година есента започва на 22 септември от 22:21 часа българско време. А пълнолунието настъпва на 21 септември.

За да прибират реколтата, фермерите понякога трябвало да работят под светлината на луната, затова името царевична луна се отнася до прибирането на царевичните култури, вършането на ечемика и узряването на плодовете.

Известна още като плодова или ечемична луна, тя се появява в пълната си сила за около три дни. Голямата луна се появява с оранжев оттенък заради разположението си спрямо хоризонта.

В дните на равноденствие денят и нощта са приблизително равни по продължителност, но всъщност не са съвсем равни. Светлата част на денонощието е по-дълга, защото за изгрев се приема появата на Слънцето на хоризонта, а не появата на средата му. Поради пречупването на светлината от въздуха можем да наблюдаваме Слънцето преди още то фактически да е минало линията на хоризонта.

За тазгодишното пълнолуние, което е толкова близо до равноденствието, астролозите казват, че е много мощно. техните съвети са да си почивате, да протегнете ръка за помощ на някой има нужда, да не харчите излишно пари и да не предприемате лекомислено пътувания, да не правите по няколко неща едновременно и да не променяте плановете си в движение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини