Пет стъпки към покупка на ново жилище

даден момент в живота на всеки настъпва времето, когато се решава да направи голямата стъпка - закупуването на имот.

Причините за закупуването са няколко - омръзнало ви е да бъдете наематели и да плащате нечия чужда ипотека или издръжка, събрали сте достатъчно пари и искате да направите инвестиция, или просто искате да се сдобиете с кокетна вила или ваканционен апартамент, където да почивате през ваканциите.

Каквато и да е причината, имайте предвид, че месеците, в които тече процесът по закупуване ще бъдат гарантирано най-вълнуващите в живота ви.

1. Изчислете бюджета си!

Какъв кредит ще получа? Преди да започнете процеса по закупуването трябва много добре да изчислите с какви пари разполагате. Ако закупувате жилище чрез кредит, е разумно преди да започнете да търсите, да се срещнете с кредитен консултант, който да Ви посъветва каква сума бихте получили.

Ползването на посредническата агенция също е добра идея, особено в настоящата ситуация на пазара - вече не е нужно да предвиждате комисионното възнаграждение на посредническата агенция.

2. Намерете подходящия за вас консултант.

Високо квалифицирани специалисти, които работят в определен регион и съответно, имат познание за пазара в самите квартали или населени места, със сигурност ще бъдат доста полезни.

3. Огледите.

Това е най-трудната част за потенциалния купувач, така че направете си един списък с неща, които са ви първостепенни - нивото на шума на улицата и квартала, етажът, на който се намира имотът, състояние на общите части, нуждае ли се жилището от сериозен ремонт или е достатъчна само малко козметична работа и т.н.

Преценете много добре как бихте се чувствали в даденото жилище и как ще се отрази то на изградената ви вече ежедневна рутина. Задавайте въпроси на консултанта, той знае всички особености за квартала, жилището и типа строителство.

4. Фактори за оценка.

Местоположение и инфраструктура - оценете добре дали мястото, в което сте харесали новия дом е подходящо за вас и каква е прилежащата инфраструктурата. Какъв е транспортът до работата ви, има ли удобни учреждения наблизо - детски градини, търговски комплекси, полицейски управления, болници и т.н.

Типичен пример - ако сте си харесали кокетна къща или мансарден апартамент в някое от модерните предградия, то най-вероятно ще трябва да предвидите и автомобил (ако нямате такъв) и разходите по горивото.

Тип строителство - тухла или панел е основният въпрос тук. Всеки е наясно с недостатъците на панела и предимствата на тухлата, но ако тухленото строителство не се вмества в бюджета ви, то тогава проверете добре коя година е построен блока и какъв е срокът за използването му. През последните години все повече на българския пазар навлизат и нови строителни техники, като екологичното строителство и сглобяемите къщи - те са сравнително евтини и имат добра изолация.

Разпределение на стаите и етаж - етажът е особено важен с оглед потенциални проблеми. Първият и последният етаж не са за препоръчване, но ако има сериозна разлика в цената то е добре да се замислите и да вземете предвид останалите фактори.

5. Изповядване на сделката.

Намерили сте мечтаното жилище и сега искате да се нанесете колкото се може по-бързо. Финалът на целия процес по закупуването е изповядването на сделката. Изповядването на сделката става при нотариус, който отново проверява всички документи за тежести и несъответствия и след това удостоверява сделката за приключена и урежда прехвърлянето на имота. Новият нотариален акт се вписва в държавните регистри.

Източник: агенция "Адрес"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини